EU chystá novou směrnici o autorském právu. Jak se dotkne Wikipedie a co s tím můžeme udělat?

Budova Evropskéhop parlamentu

Budova europarlamentu v Bruselu, Steven Lek, CC BY-SA 4.0


Evropský parlament má 12. září hlasovat o nové směrnici na jednotném digitálním trhu. Problematický dokument by měl sjednotit rozdílné přístupy k autorskému právu v celé Evropě, hrozí ale, že napáchá více škody než užitku a razantně omezí svobodu na internetu. Wikipedie se tento návrh přímo i nepřímo dotýká – a nevypadá pro ni příliš dobře.
V čem je návrh konkrétně špatně? Nové znění počítá například s tím, že by i název tiskové zprávy byl autorskoprávně chráněn. Wikipedie (a samozřejmě ani nikdo další) by následně nemohla citovat např. novinové zdroje, které její přispěvatelé dnes běžně uvádějí v článcích pro doložení důvěryhodnosti jednotlivých textů (čl. 11 směrnice). Jiná změna zavádí odpovědnost internetových platforem za obsah, který na ně uživatelé nahrávají (čl. 13 směrnice). Podobně jako server YouTube by pak provozovatelé dalších platforem z obav zaváděli tzv. nahrávací filtry, tedy algoritmy, které rozhodnou, co smí nebo nesmí být nahráno. Tyto filtry mají přitom k dokonalosti daleko a páchají někdy víc škody, než užitku.  I když má Wikipedie z tohoto opatření výjimku, dopad na další internetové stránky, se kterými je provázána, by byl nezanedbatelný.
Myslíme si, že by nová směrnice v konečném důsledku přinesla pro uživatele internetu jen zbytečná omezení. Je přitom spoustu dalších dobrých věcí, které by tam naopak měly být. Mezi ně patří například celoevropská svoboda panoramatu tak, jako ji máme v České republice, a jak existuje i např. v Německu nebo v Polsku. Rovněž by se měla zvýšit i ochrana volných děl, tedy těch, kde již autorskoprávní ochrana uplynula. Některé subjekty je rádi různými způsoby a pod různými záminkami znovu licencují, a pak je nemůžeme na Wikipedii k ilustrování článků používat. V Německu se uskutečnilo již několik soudních sporů mezi tamní organizací Wikimedia Deutschland a subjekty, které si nárokují práva na díla, která by měla být již dávno volná.
Apel Jimmyho Walese z června 2018

Apel Jimmyho Walese z června 2018


Uživatelé a editoři Wikipedie z celé Evropy návrh, o kterém se mělo původně hlasovat už v červnu, dlouhodobě sledují a kritizují. Před původním červnovým hlasováním vyzval zakladatel encyklopedie Jimmy Wales všechny europoslance, aby hlasovali proti předložené podobě návrhu. Evropský parlament nakonec návrh vrátil k přepracování s termínem podzim 2018. Nyní se má o finální podobě hlasovat již 12. září, tedy tuto středu. Proti návrhu se spojily i další neziskové organizace.
V současné době již europoslanci předložili pozměňovací návrhy. Některé z nich jsou z hlediska svobodného vzdělávání a šíření informací na internetu dobrou nadějí, jiné představují riziko. Velké naděje vkládáme do pozměňovacího návrhu č. 211, který by zavedl celoevropskou svobodu panoramatu a do sady pozměňovacích návrhů, které připravili europoslanci Wölken, Stihler a Weidenholzer, které se zabývají problematikou nahrávacích filtrů. Pozměňovací návrh č. 210 zajišťuje výjimku pro obsah vytvářený uživateli z autorského práva tak, aby mohli vytvářet parodie, memy apod.
Co lze s danou situací udělat? Pomoci můžete i vy! Nebojte se a zavolejte svému europoslanci. Sdělte mu, proč je svoboda panoramatu jako koncept důležitá a proč ji Wikipedie, ale i ostatní na internetu potřebují. Proč by subjekty na internetu neměly být motivovány k zavádění nahrávacích filtrů, proč by nemělo být omezováno sdílení tiskových správ a hlavně jaký dopad na Wikipedii, která je jedním z největších světových webů, by směrnice ve své původní podobě měla. Pokud se Vám zde zmíněné návrhy budou líbit, nebojte se je zmínit přímo pod konkrétními čísly a s konkrétními jmény.
Nebo můžete navštívit stránku fixcopyright.wikimedia.org a poslat českým europoslancům tweet nebo e-mail!
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..