Od Bouzova po Uničov: V rámci Wikiměsta nafotografováno Litovelsko

Wikipedista Pan Domaci obohatil Wikiměsto fotografiemi, které pořídil přímo na místě z vlastního dronu (Pan Domaci, CC BY-SA 4.0)


Již čtvrté Wikiměsto se tentokrát uskutečnilo v Litovli, a to od 9. do 11. června. Čtrnáct dobrovolníků z celé České republiky navštívilo Litovel a spolu s dalšími editory Wikipedie, kteří pomáhali online, se intenzivně zabývali dokumentací města a jeho okolí. Akci financoval spolek Wikimedia Česká republika. Zázemí poskytla městská knihovna v Litovli.
Účastníci Wikiměsta byli rozděleni do dvou týmů – encyklopedického, který usilovně pracoval na tvorbě nových článků o dějinách, osobnostech a místopisu Litovle a fotografického, který dokumentoval město a jeho blízké i vzdálenější okolí. Podívejme se nyní, čemu se věnoval právě fotografický tým.
V samotné Litovli se nacházelo zajímavostí k fotografování nespočet. Ať to už byl nejstarší most v České republice, přes který je možné přejet autem, historická radnice, rameno Moravy s názvem Nečíz, nebo okolní přírodní památky v Litovelském Pomoraví.
Fotografický tým se však vypravil také i do okolí Litovle. Oblast zájmu, kterou si vytyčil, se rozkládala všemi směry od města. Dokumentovali jsme proto od Zábřehu na severu až po Olomouc na jihu; od Bouzova na západu až po Šternberk na východě. Jednalo se tak o celý Hornomoravský úval. Fotografovány byly jednotlivé vesnice s kulturními památkami, ale také i přírodní památky, jako např. Hvězda, Pod Templem nebo Malá voda. Z regionálních zajímavostí nás zaujala např. do fialova laděná vesnice Bezděkov u Úsova, gotický kostel v Dlouhé Loučce, nebo zámek v Úsově.
Novinkou v tomto ročníku Wikiměsta byly fotografie pořizované z dronu. Díky němu jsme získali cca 50 unikátních leteckých snímků města a jeho bezprostředního okolí.
Cílem fotografického týmu nicméně nebylo navštívit všechny kulturní památky a zajímavosti, které region nabízí, nýbrž dokumentovat to, co na české Wikipedii citelně chybí – tedy především venkov. Vyhnuli jsme se proto již tomu, co již obrázky na Wikipedii má. Soustředili jsme se mnohdy na ty nejodlehlejší vesnice; takové, které byly jen stěží po druhé světové válce dosídleny, nebo o jejichž existenci by raději někteří ani nevěděli. Ano, podívali jsme se i do obce Mírov se známou věznicí. Den otevřených dveří se tam nicméně nekonal, a tak jsme ji vyfotografovali jen z

Kaple ve vesnici Dědinka (foto: Aktron, CC BY-SA 4.0)


dálky.
Díky zkušenostem z třech předchozích ročníků Wikiměsta, kdy jsme podrobně zdokumentovali Přibyslav, Hustopeče a Mariánské Lázně, jsme dokázali postupovat poměrně efektivně. Vybranou oblast jsme rozdělili na čtyři části; dvě skupiny ve fotografickém týmu se pohybovaly nezávisle na sobě (jedna jižně od Litovle a druhá severním směrem). Auta s fotografy křížící regionem a napěchovaná technikou potom doplňovali další dobrovolníci v Litovli, kteří fotografovali pozoruhodnosti historického města.
Dokumentována byla řada přírodních památek, město Litovel a okolo padesáti vesnic v okresech Olomouc a Šumperk (Litovel vlastní okres nemá). Snímky z nich na našem společném úložišti Wikimedia Commons postupně přibývají a pomáhají ilustrovat jak českou Wikipedii, tak i Wikipedie v řadě dalších jazyků. Všechny jsou k dispozici pod svobodnou licencí Creative Commons a kdokoliv je může volně s uvedením autora a licence přebírat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..