Wikimedia Česká republika podporuje petici RIGHT COPYRIGHT.

Sledujeme vývoj ohledně autorského práva v Evropě. Chystá se nová evropská směrnice, která je nyní diskutována v Evropském parlamentu. Ta ovlivní podstatným způsobem sdílení informací v online i offline prostředí v 28 zemích EU. V minulosti jsme se jí věnovali např. v souvislosti se svobodou panoramatu a ještě o ní do budoucna uslyšíme.

Některé z návrhů, které byly do uvedeného textu směrnice předloženy, však jdou proti myšlence svobodného vzdělávání, za kterou spolek Wikimedia Česká republika stojí. Samotný text směrnice doplňuje řada výjimek, které dovolují řadu jinak nepovolených věcí (mezi které patří například svoboda panoramatu, tvorby parodie, koláže, remixu apod). V neposlední řadě se tyto výjimky věnují také problematice užívání autorskoprávně chráněných děl pro oblast vzdělávání.

Diskutovaná výjimka se vztahuje pouze na školy a do pozadí odsouvá další subjekty – jako jsou např. kulturní instituce (muzea, knihovny, galerie apod), nebo neziskové organizace. Navíc ji lze uplatnit pouze v offline užití, nikoliv online. Vzhledem k tomu, že žijeme v době internetu, kdy se stále více a více lidí vzdělává prostřednictvím různých on-line nástrojů (jako je např. Wikipedie a další projekty nadace Wikimedia Foundation), je toto pro nás těžko přijatelné. Obáváme se, že rozlišení výjimky na online a offline svět může být v budoucnu použito i v dalších případech, především v neprospěch online prostředí. Může tak být definována praxe, která by Wikipedii a další projekty nadace Wikimedia Foundation znevýhodnila před zavedenými vzdělávacími institucemi. Wikipedii přitom používají miliony lidí po celém světě každý den.

Odmítáme zavádění placených licencí ve vzdělávání, striktní rozdělení výjimek v autorském právu na online a offline užití a vymezení uvedených výjimek pouze pro školy. Domníváme se, že přístup k vzdělávání by neměl být v tomto směru omezen.

Připojili jsme se proto k výzvě Aliance pro otevřené vzdělávání a vyslovili se pro petici RIGHT COPYRIGHT. Přidejte se k nám! Podpořte petici i Vy!

1 Response

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..