Proběhla druhá Wikiexpedice, tentokrát na Klatovsku

Druhá česká Wikiexpedice se uskutečnila během Velikonoc na Klatovsku a Domažlicku. Sedm dobrovolníků v průběhu čtyř velikonočních dnů fotografovalo oblast od Sušice až po Českou Kubici. Cílem bylo zlepšit pokrytí svobodnými médii pro články na Wikipedii.

Bukovník

Jedna z fotografií Wikiexpedice Západ: Kostel v Bukovníku, foto: Krvesaj, CC BY-SA 4.0


Proč právě Klatovsko? Podle našich dat se ukázalo být jednou z nejméně dokumentovaných oblastí na české Wikipedii. Rozhodli jsme se to změnit za pomocí koordinované akce.
Poměrně početný tým měl k dispozici několik aut a za čtyři dny dokázal nafotografovat cca 240 vesnic a chráněných území. Kromě toho jsme se soustředili také i na historická města; v nejbližší době tak přibudou na Wikimedia Commons i snímky kulturních památek v Domažlicích, Nýrsku, Klatovech a Sušici.
Při přípravě naší akci jsme využili zkušeností z projektu Foto českých obcí a předchozí česko-polské Wikiexpedice Slezsko. Jednotliví účastníci byli rozděleni do několika týmů. Připravili jsme řadu map, které vyznačovaly všechny sídla, přírodní památky, chráněné stromy, kulturní zajímavosti a další. Po každém dni, který byl stráven fotografováním, následovalo plánování následujícího dne tak, abychom byli schopni navštívit všechny zajímavosti v regionu co nejefektivněji. Počet týmů se pohyboval od dvou do čtyř. Zázemím nám byl zámek v Mlázovech.
Zajímá Vás, co jsme vše navštívili v rámci Wikiexpedice? Podívejte se do kategorie, kde přibývají snímky z akce. Rádi je uvidíme v článcích na Wikipedii a dalších projektech nadace Wikimedia Foundation.
Chcete se zapojit do našich fotografických akcí? Seznamte se s projektem Foto českých obcí a Mediagrantem.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..