Česko-polská Wikiexpedice pořídila pro Wikipedii několik tisíc fotografií Slezska

Koláž obrázků z Wikiexpedice 2016

Koláž obrázků z Wikiexpedice 2016 (foto: Aktron, CC BY-SA 3.0)


Od Opavy až po Osoblažský výběžek – a od něho dál až k Odře. V této oblasti fotografovali čeští wikipedisté během první české Wikipexpedice. Jednalo se rovnou o akci smíšenou; kromě 4 dnů v Moravskoslezském kraji byly pořizovány snímky i z Opolského vojvodství, které ze severu s českým Slezskem sousedí. Výsledkem jsou nové fotografie pro Wikipedii, které budou postupně uvolňovány na Wikimedia Commons, samozřejmě pod svobodnou licencí Creative Commons.
Opava. Bruntál. Kędzierzyn-Koźle. Ratiboř. Tam všude zavítali čeští a polští editoři a fotografové během první wikiexpedice v České republice. Akce vycházela z praxe českého projektu Foto českých obcí, kdy je systematicky dokumentován český venkov, a polských Wikiexpedicí, díky nimž se již podařilo v minulosti pokrýt novými snímky několik polských vojvodství. Finančně akci podpořily spolky Wikimedia Česká republika a Wikimedia Polska. Akce tří dobrovolníků, kteří strávili v terénu celkem 8 dní, měla za cíl zlepšit fotografickou dokumentaci Slezska. A to proto, abychom na Wikipedii měli aktuální snímky všeho, co se Slezska týká – krajiny, přírody, sídel, kulturního dědictví, dopravy aj.
Nejednalo se nicméně o turistický výlet; každý den měl připravený svůj plán, podle něhož se postupovalo. Cílem bylo nafotit co nejvíce za co nejkratší čas. Účastníci proto vstávali s východem slunce a končili po osmi hodinách, okolo páté večerní, kdy již slunce zapadá. Za den každý z nich pořídil okolo dvou až čtyř set fotografií. Ve večerních hodinách se potom věnovali mimo jiné i zpracování snímků tak, aby je bylo možné v co nejbližší době nahrát.
Nejsevernějším dokumentovaným sídlem bylo Górażdże v blízkosti polského Gogolína. Nejjižnějším dokumentovaným místem pak Lukavec u Fulneka. Celkem bylo nafotografováno z obou stran hranice 187 vesnic. K tomu je potřeba připočíst ještě železniční muzea a infrastrukturu na polské straně, nebo některá větší města (např. Opava, Ratiboř aj). Navštívili jsme také i vodní nádrž Slezská Harta, nebo bývalý koncentrační tábor Blechhammer. Vše se v nejbližší době objeví na Wikimedia Commons. Nahráváno je postupně několik tisíc fotografií.

Nahrané fotografie z Wikiexpedice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..