Zahájili jsme 2. ročník soutěže CEE Spring. Pište články na Wikipedii a vyhrajte ceny!

cee-spring-concept-6d

Plakát soutěže. Autor: Aktron, více informací.


Již podruhé se připojujeme k mezinárodní soutěži CEE Spring. Cílem akce je napsat co nejvíce článků na české Wikipedii na téma střední a východní Evropy. V roce 2015 bylo takto napsáno 388 článků a 712 kB textu.
Letos se do mezinárodní soutěže v editování článků na Wikipedii zapojilo celkem 22 jazykových verzí největší online encyklopedie. Soutěží se tak nejen v češtině, ale i v ruštině, polštině, ale třeba i arménštině, esperantu, řečtině, nebo němčině.
Soutěž má v české podobě celkem tři kategorie, ve kterých lze soutěžit. První dvě z nich odstartovaly na první jarní den roku 2016. Jedna z nich se týká „mezinárodních témat„, tedy obecně jakéhokoliv tématu, které spadá do regionu střední a východní Evropy. Mohou to být například maďarské lázně, slovenské hrady, ruské dějiny, nebo rumunské lidové zvyky… ve své podstatě se fantazii meze nekladou, pokud je dané téma encyklopedicky hodnotné a doložitelné, lze jej v soutěži uplatnit. Druhá z kategorií byla vyhlášena ve spolupráci se spolkem Wikimedia Slovensko při příležitosti 100. výročí od založení Československé národní rady, které uplyne letos a týká se československého odboje za první světové války. V obou prvních kategoriích lze soutěžit do 31. května.
Od 1. května do 30. června poběží i třetí kategorie s názvem „Polská města“, která je připravována ve spolupráci s Polským institutem. Právě díky němu jsme se mohli v loňském roce soustředit na témata týkající se druhé světové války. Česká Wikipedie byla obohacena velmi kvalitními články, jako jsou např. Polští letci RAF, Spravedlivý mezi národy, nebo Muzeum varšavského povstání.
Cílem soutěže je obohatit Wikipedii o nové články z regionu. Zcela přirozeně totiž pozornost dobrovolných editorů Wikipedie budí západoevropské země, o kterých píší dobrovolníci spousty pěkných článků. Za ty je sice komunita wikipedistů velmi vděčná, nicméně pozornost si zcela jistě zaslouží i východoevropské země. „Bulharská Wikipedie má celkem 92 článků o běloruských městech, a přitom 216 článků o městech v Anglii, která je svojí rozlohou poloviční ve srovnání s Běloruskem. Obdobně nedostatečně jsou pokrytá témata v oblasti politiky, historie, umění, kultury apod.“ uvedl k Nikola Kalčev z bulharské Wikipedie, mezinárodní koordinátor soutěže.
Věříme proto, že se Vám soutěž bude líbit, a že při obohacování Wikipedie o nová témata poznáte spoustu zajímavých věcí o našich blízkých, i vzdálenějších sousedech. Ať se vám daří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..