Na desátém fotoworkshopu se čeští wikipedisté soustředili na Benešovsko

Minulý víkend se uskutečnil celkem již desátý český fotografický workshop. Účastnilo se ho šest dobrovolníků Wikipedie, kteří se z celé České republiky vydali dokumentovat krajinu od Sedlčan až po Votice.

Votický javor, památný strom. Autor: Jitka Erbenová, CC BY-SA 4.0

Votický javor, památný strom. Autor: Jitka Erbenová, CC BY-SA 4.0


Počasí fotografování tentokrát výjimečně přálo, a tak se jednotlivým wikipedistům dařilo kvalitně dokumentovat vsi, chráněné oblasti, památné stromy, hřbitovy, kostely, kaple, dopravní stavby… a vše, co může být na Wikipedii popsáno opravdu dobře. Fotografování probíhalo usilovně během celé soboty; zpracování fotografií pak v neděli. Během něj se jednotliví wikipedisté také něco přiučili, neboť workshop měl i edukativní charakter. Uskutečněno bylo několik přednášek na různá témata, například jak fotografovat architekturu nebo na co si dát pozor při digitálním zpracování fotografií. Zkušenější dobrovolníci pomohli školit ty slabší a méně zdatné, aby dokázali být společně pro Wikipedii přínosní nakonec všichni.
Celkem bylo pořízeno několik set fotografií, které postupně přibývají na serveru Wikimedia Commons. Jsou k dispozici pod svobodnou licencí CC BY-SA, a tak je může kdokoliv používat svobodně, uvede-li autora.
Fotografické workshopy se konají již od roku 2010, pravidelně jeden až dva ročně. Finančně je podporuje spolek Wikimedia Česká republika. Máte-li do budoucna zájem se nějakého účastnit, sledujte případnou přípravu na příslušné stránce na české Wikipedii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..