Evropská reforma autorského práva ovlivní také Wikipedii

Jednání jednoho z výborů Evropského parlamentu. Takové se uskuteční právě 16. června, kdy legislativní výbor bude hlasovat návrh reformy autorského práva (JLogan, CC BY-SA 3.0)

Jednání jednoho z výborů Evropského parlamentu. Takové se uskuteční právě 16. června, kdy legislativní výbor bude hlasovat návrh reformy autorského práva. (autor: JLogan, CC BY-SA 3.0)


V posledních dvou letech vzniká na evropské úrovni reforma směrnice InfoSoc (tedy o informační společnosti), která se zabývá autorským právem. Hnutí Wikimedia celou záležitost na mezinárodní úrovni bedlivě sleduje, už také proto, že jakákoliv změna v oblasti celoevropského autorského práva bude mít podstatný dopad i na fungování Wikipedie a dalších kolaborativních projektů nadace Wikimedia Foundation.
Nová směrnice má autorské právo především harmonizovat. Tento hezký termín znamená především jedno: Převést pravomoci z členských států EU na centrální úroveň, do Bruselu. Jedny podmínky pro všechny. Evropská unie si za svůj cíl vytkla budování jednotného digitálního trhu, a to právě vyžaduje unitární legislativu. Návrh nové směrnice byl zveřejněn v lednu tohoto roku a 16. června o něm bude hlasovat legislativní výbor (JURI) Evropského parlamentu.
Svoboda panoramatu v evropských zemích - tato mapa bude brzy minulostí, paletu barev nahradí jediná. Otázkou ale zůstává - jaká bude. Bude možné svobodně zveřejňovat fotografie všeho ve veřejném prostranství, či nikoliv?  (autor:  Quibik , CC BY-SA 3.0)

Svoboda panoramatu v evropských zemích – tato mapa bude brzy minulostí, paletu barev nahradí jediná. Otázkou ale zůstává: jaká? Bude možné svobodně zveřejňovat fotografie všeho ve veřejném prostranství (zelená), či nikoliv (žlutá/červená)?  (autor: Quibik , CC BY-SA 3.0)


Proč ale veškerá ta politika a kde je ten dopad na Wikipedii a další projekty? Předně, diskuze probíhají na řadu témat, ale dvě z nich jsou pro nás klíčové: svoboda panoramatu a licencování úředních děl. V současné době není možné pro Wikipedii svobodně fotografovat různé památky například v Belgii, Francii nebo Itálii. Přesněji – fotit je lze, ale obrázky nesmí být zveřejněny pod svobodnou licencí. Známý je případ nočního osvětlení Eiffelovy věže nebo Atomia. Wikipedie tak zůstává ochuzena o spoustu ilustrací týkajících se kolébky moderního věku, ale třeba i renesance. V Itálii je totiž autorskoprávně chráněno téměř vše, co lze ve veřejném prostranství vyfotit. I kdyby budova byla stará například 500 let, stále je nezbytné chránit právo autora.
Dalším příkladem jsou úřední díla. Tato díla mohou sloužit k ilustraci Wikipedie, nebo dalších projektů (Wikizdroje, Wikiknihy, Wikidata aj). Zatímco ve Spojených státech je vše, co vytvoří vláda, automaticky volné dílo, v Evropské unii tomu tak není. V současné době se otevírá možnost, aby tato díla byla licencována alespoň jako Creative Commons.
Návrh reformy je samozřejmě připraven, je však stále diskutován a přicházejí různé pozměňovací návrhy. Nic proto není v současné době ještě jisté a hrozí, že právě vyjednávaná reforma bude v oblastech klíčových právě pro Wikipedii restriktivní. Někteří europoslanci v současné debatě prosazují svobodu panoramatu pouze pro nekomerční účely. Tím omezují práva dobrovolníků své práce užívat nejen pro výdělečné účely, ale předně omezují možnost uveřejnit Wikipedii se všemi ilustracemi např. knižně; vydat pohlednice svobodných obrázků nebo i různé hry, kde by byly jednotlivé obrázky komerčním způsobem využité.
Vzhledem k tomu, že reforma má upravit stejným způsobem podmínky ve všech zemích EU, znamenala by svoboda panoramatu pro nekomerčí účely změnu i v České republice. K horšímu. A to je vážný problém.
Do finálního hlasování o tomto tématu v současné době zbývá již jen několik dní. Diskuze nad jednotlivými částmi reformy stále probíhají. Máte-li zájem se do jednání zapojit, můžete svému europoslanci napsat, nebo zatelefonovat. Můžete pomoci mu problém vysvětlit a přednést argumenty na podporu svobody panoramatu, volných děl – ale třeba i svobodného odkazování, sdílení souborů nebo čehokoliv jiného. Diskutovaných témat je spousta.
Pokud chcete ušetřit za telefonní poplatky, dozvědět se o této problematice více, nebo se podívat i na další témata, o kterých je řeč – je tu projekt copywrongs.euTen přehledně a jednoduše vysvětluje problematiku nadcházející reformy. Navíc nabízí možnost zavolat svému poslanci zdarma a uvádí také nápovědy, jak rozhovor zvládnou i ti stydlivější.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..