Ze setkání Education Collaborative v Edinburghu

Education Collaborative 2014 v plné kráse

Education Collaborative 2014 v plné kráse


Jelikož je víkend, rozhodl jsem se koncipovat oficiální zprávu ze setkání Education Collaborative ve skotském Edinburghu poměrně neoficiálně a neformálně. Spíše než cokoliv jiného, berte to prosím jako zamyšlení nad Global Education programem nadace Wikimedia Foundation a jejím vztahem k našemu projektu Studenti píší Wikipedii. Je to také zpráva o části světa, kde nadace Wikimedia bez vážnějších problémů spolupracuje s pobočkami z celého světa (a pobočky spolupracují i mezi sebou navzájem).
Education Cooperative byla ustavena na začátku roku 2014 z iniciativy Wikimedia Foundation jako seskupení klíčových projektů z celého světa, které navazují spolupráci mezi vysokými školami a Wikipedií. První setkání se odehrálo v Praze za účasti zástupců projektů z Nepálu, Spojených států, Ukrajiny, Česka, Velké Británie, Srbska, Kanady, Izraele, Egypta, Jordánska i Mexika. Od té doby se toho poměrně mnoho změnilo. Vyjma drobné změny v názvu (nyní „Education Collaborative“) se  členové tohoto uskupení mezi sebou dobře znají a rozumí specifikům jednotlivých projektů. A to i přesto, že se někteří členové vyměnili – Rod Dunican, který šéfoval nadačnímu Education programu, odešel za jinými profesními výzvami a na jeho postu ho vystřídala Floor Koudijs. Část původního Rodova týmu navíc z nadace Wikimedia odešla a založila vlastní skupinu – Wiki Education Foundation, jejímž cílem je výhradně podpora amerických a kanadských programů. Floor Koudijs tak na jednu stranu musí budovat nový tým, na stranu druhou má uvolněné ruce a může se soustředit výhradně na globální iniciativu.
Pro mě osobně bylo setkání ve skotském Edinburghu pikantní i tím, že jsem opět na „meeting“ Education Collaborative nemusel cestovat. Na počátku roku jsem se zúčastnil pražského setkání a nyní, když jsem na soukromém studijním pobytu ve Velké Británii, jsem to měl opět do Edinburghu jen hodinu vlakem. Jsem tak pravděpodobně nejlevnějším členem Education Collaborative vůbec :-).
Setkání se odehrálo na pozadí EduWiki konference, jedné z prvních velkých událostí pořádaných Wikimedia UK ve Skotsku. Tak jako v Česku, i ve Velké Británii je velké téma přenášet iniciativy „z hlavního města“ do vzdálenějších měst státu – možná tím spíše, že Skotsko nedávno rozhodlo o své nesamostatnosti a pro Wikimedia UK se otevřela motivace něco se zapojením Skotska do hnutí Wikimedia udělat. Na EduWiki se prezentovaly aktivity britské pobočky v oblasti vzdělávání – mimo jiné spolupráce s profesními organizacemi, ale i waleský „Wikipedian in Residence“.
A co jsme na setkání probírali? Od minulého setkání se podařilo výrazně vylepšit web věnovaný celosvětovému hnutí Education  a dobrým odrazovým můstkem je zejména graficky pojatý seznam zemí zapojujících Wikipedii do výuky. To umožní pracovat členům Education Collaborative v jednotlivých oblastech zájmu. Já se třeba společně se srbským a uruguayským protějškem budu zabývat tím, jak pomáhat (mentorovat) ostatním education programům ve světě. Těch je několik desítek, ale mnohdy by jim pomohla rada či dvě, jak své projekty organizovat či jak například získat grantové finanční prostředky.
Doufejme, že se nám to alespoň trochu podaří a mapa education programů se bude stále více modrat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..