V Praze se ustavila skupina pro spolupráci Wikipedie s univerzitami

Tento text je překladem oficiální zprávy ze setkání.

Část účastníků na návštěvě v kanceláři Wikimedia ČR (foto Sage Ross, CCBYSA 2.0)

Část účastníků na návštěvě v kanceláři Wikimedia ČR (foto Sage Ross, CCBYSA 2.0)


V Praze se ve dnech 8. a 9. března 2014  uskutečnilo mezinárodní setkání zástupců nadace Wikimedia Foundation a wikimediánů, kteří vedou v různých zemích světa projekty zaměřené na spolupráci s univerzitami. Ustanovená skupina, pracovně tzv. Education Cooperative, diskutovala o budoucnosti Wikipedie ve vzdělávání. Čtrnáct účastníků pocházelo ze všech koutů světa, včetně Nepálu, Spojených států, Ukrajiny, Česka, Velké Británie, Srbska, Kanady, Izraele, Egypta, Jordánska i Mexika. Cílem setkání bylo dát dohromady zkušenosti z rozličných projektů, které spojuje snaha zapojit studenty a učitele do tvorby Wikipedie – a přemýšlet nad způsoby, jak tyto projekty rozšířit do zemí po celém světě.
Sobotní program byl věnován debatě nad tím, co se doposud podařilo a kde je ještě prostor pro zlepšení. Nadační tým Global Education podal informaci, že se podařilo identifikovat více než 60 vzdělávacích wikiprojektů po celém světě, různého typu a v různém stadiu rozvoje. Tato obrovská celosvětová aktivita byla výchozím bodem pro další plánování. Byly probírány nejlepší přístupy k strategickému plánování a vyhodnocování těchto projektů, stejně jako např. dostupnost online návodů a tréninkových nástrojů a brožur a dále stav tzv. rozšíření Education Program, který slouží ke správě kurzů na Wikipedii. Došlo i na úvod do problematiky Wikimetrics při vedení „education“ projektů na Wikipedii. První den tak sloužil jako pojistka, že všichni účastníci mají srovnatelné znalosti o možnostech vedení vzdělávacích programů.
V neděli se pozornost účastníků přesunula na přemýšlení nad budoucími cíli týmu Education Cooperative, který vzniká na bázi spolupráce mezi lídry z jednotlivých zemí za podpory Wikimedia Foundation. Za založením iniciativy stojí snaha cílevědomě podpořit a rozvíjet různé univerzitní wiki-programy po celém světě. Účastníci se shodli na upřednostnění čtyř základních oblastí: komunikace, globální uznání pro programy i jejich účastníky, rozvoj zdrojů (např. brožur a dalších způsobů nápovědy) a přímé koučování a asistence jednotlivým programům. Konkrétními výstupy bylo např. rozhodnutí přepracovat Education Portal, vytvořit jednotný newsletter a pokusit se radit jednotlivým zemím, jak rozvíjet své education projekty. Kooperativa se bude také snažit najít způsob, jak dát nějakou formu oficiálního uznání jednotlivým programům po celém světě a také tisícům studentů, kteří se po celém světě těchto projektů účastní. Nadcházející setkání WikiMania bude ideálním místem pro kontakt kooperativy s širší komunitou Wikipedia a pro diskuzi o nejlepších strategiích, metodách a cílech.
Fotografie ze setkání jsou na této stránce.
Akce se zúčastnil a částečně ji logisticky zajišťoval člen Wikimedia ČR Vojtěch Dostál, na části akce se účastnili i další členové sdružení, zejména Dominik Matus. Oba vedou program Studenti píší Wikipedii. Uskutečnění akce finančně podpořila Wikimedia Foundation, účast druhého z českých účastníků také Wikimedia Česká republika.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..