Dokumentarista Jiří Pálka uvolnil svá videa o české historii i přírodních poměrech


Ukázka z videa o historii Chomutova.
Licence: CC BY SA 4.0, autor: Jiří Pálka (A-video)

Jiří Pálka, český režisér – dokumentarista, uvolnil svá videa o historii českých měst a o geologických poměrech západních Čech. Stalo se tak s asistencí členů Wikimedia ČR, kteří vysvětlili princip a podmínky na české Wikipedii a objasnili licenční a technické požadavky na videomateriály. Díky této spolupráci se v první fázi povedlo nahrát čtyři videa provázející městy Mladou Boleslaví, Chomutovem a Plzní. Videa mají přibližně 20 minut a vysvětlují především historické poměry v daných městech, ale nejen to, také např. zmiňují významné architektonické památky. Dále byla na úložiště Wikimedia Commons darována čtyři videa o geologických poměrech v západních Čechách, v tzv. Česko-bavorském geoparku. Článek Česko-bavorský geopark ještě neexistuje, ale až v blízké budoucnosti vznikne, bude doplněn nádhernými videomateriály o vulkanismu, lázeňství i těžbě nerostů v této cenné geologické oblasti. Veškerá videa naleznou zájemci v kategorii Videos donated by Jiří Pálka. V budoucnu budeme ve spolupráci s Jiřím Pálkou pokračovat.
Spolupráci s jednotlivci, ochotnými darovat své fotografie či videomateriály Wikipedii, považujeme za velmi důležitou. Formálně takové aktivity spadají pod projekt GLAM, pojmenovaný zkratkou slov „Galleries, Libraries, Archives, Museums“. Na začátku tohoto roku se takto podařilo získat např. rozsáhlý fotografický archiv lékaře Josefa Reischiga (více informací zde). Takové příklady ukazují cestu i ostatním následovníkům a mohou tedy inspirovat další fotografy k uvolnění svých materiálů.
Obecně platí, že nejjednodušší je o uvolnění materiálů pod svobodnou licencí vyjednávat s vlastníky autorských práv. Platí sice, že města, která si výrobu těchto videí od dokumentaristy Jiřího Pálky zadala, mají zájem o jejich použití na Wikipedii, ale je velmi těžké přes magistráty dostat se k původním autorům. Vyjednávat přímo s autorem je pro nás mnohem praktičtější.
Děkujeme Jiřímu Pálkovi za darování videomateriálů pod svobodnou licencí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..