Stovky fotografií Josefa Reischiga nyní k dispozici wikipedistům

Děloha škrkavky dětské (autor: Josef Reischig, licence CCBYSA 3.0)

Děloha škrkavky dětské (autor: Josef Reischig, licence CCBYSA 3.0)


V rodinných archivech leží obrovské množství starších kvalitních fotek, které by pro Wikipedii měly nevyčíslitelnou hodnotu. Náš GLAM tým („GLAM“ je zkratka pro galerie, knihovny (libraries), archivy a muzea) je ochoten všechny zajímavé fotografie zdigitalizovat a nahrát pod svobodnou licencí na úložiště Wikimedia Commons, aby byly k dispozici pro ilustraci největší encyklopedie v dějinách lidstva, Wikipedie. V případě archivu biologa Josefa Reischiga jsme však měli práci mnohem jednodušší: jednalo se o digitální fotografie, a navíc již důkladně katalogizované. Díky ochotě jeho potomků, jmenovitě díky spolupráci s Petrem Reischigem, se povedlo na Wikimedia Commons nahrát velmi rychle 384 souborů.
Docent Josef Reischig se narodil v roce 1945 a vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Během své vědecké kariéry zaváděl do ČR široké spektrum moderních mikroskopických metod a stal se uznávaným odborníkem v oboru mikroskopie a později také vedoucím Ústavu biologie na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Mimo svou odbornou činnost však na různých mikroskopech fotografoval téměř vše, co mu padlo pod ruku – histologické řezy tkáněmi, cizopasníky, larvy hmyzu, různé druhy vláknitých mikroskopických hub a mnohé další. Tyto fotografie mají vysokou odbornou i estetickou kvalitu a když se naskytla příležitost je uvolnit pro potřeby Wikipedie, neváhali jsme. Během února 2014 probíhala přípravná fáze a v březnu došlo hromadně k nahrání 384 fotografií, které nyní jsou v kategorii Pictures taken by Josef Reischig. Samotný autor se toho bohužel nedožil, zemřel po delší nemoci v roce 2008. Díky popiskům, které jsme měli k dispozici, jsme však dokázali drtivou většinu fotografií správně pojmenovat a zkategorizovat tak, aby je potenciální zájemci snadno nalezli.
Statoblast bochnatky americké, takřka jediný obrázek tohoto typu na Commons (autor: Josef Reischig, licence CC BY SA 3.0)

Statoblast bochnatky americké, takřka jediný obrázek tohoto typu na Commons (autor: Josef Reischig, licence CC BY SA 3.0)


Uvolnění pod svobodnou licencí je šlechetným skutkem dědiců jeho díla. Tato licence zjednodušeně říká, že s fotografiemi si kdokoliv může dělat, co se mu zachce, za podmínek, že uvede autora a zachová licenci. Ve společnosti stále není zvykem fotografie takto průhledně uvolňovat pro veřejné blaho, i když pod podobnými licencemi je např. registrováno veškeré dílo vznikající činností amerických státních úřadů. Kdy se dočkáme legislativy přátelské k svobodnému licencování i v Česku, to je stále otázkou.
Nahrávání fotografií na úložiště Wikimedia Commons probíhalo pomocí programu VicunaUploader, který byl českými wikimediány lokalizován do českého jazyka a je nyní schopen nahrávat fotografie s popisky, které si předpřipravíme např. v excelové tabulce. Už pár dní po nahrátí fotografií jsme byli schopni fotografie zařadit do 12 stránek na anglické Wikipedii, 15 stránek na české Wikipedii a dále do devíti dalších článků v jinojazyčných verzích Wikipedie (říká nám to tento nástroj). Skutečný význam fotografií však vynikne hlavně tehdy, až se s nimi začnou setkávat i ostatní wikipedisté a zjišťovat, že mohou sloužit jako ideální ilustrace pro jejich články.
Vyzýváme a prosíme všechny, kteří disponují fotografickým archivem a mají zájem se o ně podělit se světem, aby se nám ozvali na e-mailovou adresu glam@wikimedia.cz. Nejsme schopni vám za ně zaplatit, ale jsme schopni zajistit digitalizaci a vtisknout jim věčný život na projektech Wikimedia.
Projekt proběhl ve spolupráci dobrovolníků sdružení Wikimedia ČR s Petrem Reischigem, kterému děkujeme za ochotu i technickou podporu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..