Wikipedisté v Evropském parlamentu – fotografování poslanců.

 

Fotografování poslanců v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku (foto Ctruongngoc, CC-BY-SA 3.0)


Evropský parlament má celkem 764 poslanců z 28 členských států EU. Většina z nich má své články na Wikipedii (ať už anglické, české, německé, maďarské, nebo nějaké jiné). Co se však týče ilustračních snímků jednotlivých politiků, tam už je situace značně horší. Pro většinu z nich nám bohužel chybí fotografie pod svobodnou licencí.
Několik wikipedistů z různých evropských poboček se toto rozhodlo změnit. Inspirováni úspěšnou soutěží Wiki miluje památky (Wiki Loves Monuments) a předchozím fotografováním politických představitelů v několika německých zemských sněmech, iniciovali projekt Wiki miluje parlamenty (Wiki Loves Parliaments). Cíl akce: Plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku v týdnu od 3. do 9. února 2014.
Evropský parlament není jako většina národních zákonodárných sborů. Je druhý největší na světě (hned po parlamentu indickém, kde počet poslanců obou komor překračuje tisícovku), má dvě sídla (Brusel a Štrasburk) a jeho zástupci pocházejí z různých evropských zemí. Jedná se proto v různých jazycích. Většina politické práce se odehrává v belgické metropoli, nicméně hlasování o nových právních normách se konají vždy ve Štrasburku. Proto bylo jasné, že všichni europoslanci budou právě tam.
Po nezbytné akreditaci a umístění stánku (který musel být bohužel z neznámých důvodů později přemístěn) začalo již v pondělí odpoledne fotografování jednotlivých poslanců. Vybavení bylo vskutku profesionální – v Parlamentu vzniklo dočasné studio a fotografové byli skuteční odborníci (AG Gymnasium Melle). K dispozici byla i odborná příprava fotografovaných osob (kosmetika, líčení). Díky tomu, že se na místě sešli wikipedisté z celé řady zemí (Finsko, Německo, Rakousko, Velká Británie, Česká republika, Francie, Švédsko, Španělsko…) nebyl ani problém většinu europoslanců oslovit přímo v jejich jazyce. Vše tedy bylo připraveno … dalo by se říci s německou přesností.

Stánek Wikipedie před plenárním sálem budovy EP ve Štrasburku (foto Ctruongngoc, CC-BY-SA 3.0)


Otázkou samozřejmě zůstává, jestli budou mít europoslanci zájem se nechat vyfotografovat (a své snímky samozřejmě uvolnit pod svobodnou licencí Creative Commons). Tápání, které bylo možné vidět na počátku, však velmi rychle skončilo, neboť se objevily téměř zástupy politiků. A nejednalo se jen o fotografování – připravena byla i videosession. Tam mohli jednotliví poslanci říci něco o své práci a o svém působení v parlamentu. Zájem byl nemalý. Je to překvapivé? Není. V květnu tohoto roku totiž budou volby. A nemalá část současné sestavy druhého největšího zákonodárného sboru na světě bude obhajovat svůj mandát. Mít na Wikipedii svojí fotografii je proto pro početné poslance přímo nezbytné.
Jak tomu však již bývá, jsou zasedání parlamentu ve Štrasburku časově velmi náročná. Mnozí poslanci a jejich týmy pracují až do deváté hodiny večerní. Kolem poledne většinou probíhá hlasování na plénu, poté se odehrávají složitá politická jednání mezi jednotlivými kancelářemi. Bylo tedy jasné, že nebude možné přemluvit všechny poslance, aby se fotografické akce zúčastnili. I přesto však byla akce úspěšná – ve čtvrtek odpoledne (kdy pracovní týden ve Štrasburku končí) se podařilo vyfotografovat odhadem něco přes polovinu všech zástupců.
U většiny podobných akcí by následovaly dlouhé večery zpracovávání a přípravy fotografií, nicméně tato návštěva byla zcela jiný případ. V podzemí parlamentu, blízko hlavní zasedací místnost,i bylo připraveno technické centrum; několik dalších dobrovolníků  zde nedlouho po nafocení jednotlivých osob snímky upravovalo a následně nahrálo na Wikimedia Commons. A dnes už jsou vlastně v konkrétních článcích na všech jazykových verzích Wikipedie…

1 Response

  1. Utar napsal:

    Všechny nahrané snímky, jež byly pořízeny v rámci tohoto fotografování v Evropském parlamentu, lze na Commons dohledat podle výskytu informační šablony projektu:
    https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:WhatLinksHere/Template:WIKI_loves_parliaments/European_Parliament_2014&limit=500

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..