Fotografování osob na Wikipedii se s novým občanským zákoníkem nijak zvlášť nemění

Lze předpokládat, že se během ledna objeví mnoho článků, které budou popisovat apokalypsu způsobenou tzv. novým občanským zákoníkem (NOZ). Doporučujeme dívat se na to s chladnou hlavou.
Totéž platí i o článku, který včera vydal zpravodajský web iDNES.cz a nazval ho Fotit známé bez souhlasu už nejde. Další novinky občanského zákoníku.
Jestliže autor článku tvrdí, že „zákaz focení lidí bez souhlasu“ je novinkou, pak se mýlí. Již předchozí občanský zákoník z roku 1964 stanovoval zásady ochrany osobnosti takto:

§ 12 (1): Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.

Pro srovnání nové znění v NOZ.

§ 84: Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.
§ 85 (1): Rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením.

Občanský zákoník z roku 1964 dával také licenci k některým užitím bez souhlasu, která může být relevantní přinejmenším pro některé projekty Wikimedia:

§12 (3): Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

Stejný princip je ale zakotven i v NOZ takto:

§ 89: Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.

Ve skutečnosti se tedy nic podstatného nemění, co se mohlo dřív, může se i dnes, a co nejde dnes, nešlo ani dřív.
Navíc je třeba dodat, že všechny fotografie na Wikimedia Commons jsou uložené na serverech ve Spojených státech, kde v první řadě platí americké zákony. Na druhou stranu jak wikipedisté v České republice, tak i pravidla stanovená komunitou projektů nebo nadací Wikimedia Foundation doporučují postupovat tak, aby ani v zemi původu textů nebo obrázků nedocházelo při jejich tvorbě či přebírání k žádnému porušování místních zákonů. (Na úložišti médií Wikimedia Commons k tomu najdete i další širší a nezávaznou úvahu.)
Proto i my všem autorům fotografií na Wikipedii doporučujeme, aby vyvinuli přiměřené úsilí a získali souhlas fotografované osoby s pořízením a užíváním fotografie. Pokud to udělají třeba jen ze slušnosti, není tím pádem co řešit ani podle paragrafů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..