Novinky z Free Knowledge Advocacy Group EU

Před nedlouhou dobou jsem zde zveřejnil článek s tématem Free Knowledge Advocacy Group EU, tedy o skupině, iniciované Wikimedií Německo. Ta v Evropském parlamentu (a dalších institucích EU) podporuje a obhajuje svobodné vzdělávání a další cíle, prosazované hnutím Wikimedia (v České republice naším sdružením).

S novým rokem se začínají věci posouvat mírně kupředu. Jak bylo již uvedeno dříve, Free Knowledge Advocacy Group EU prosazuje tři hlavní body: Aby byly veškeré práce, jejichž autorem jsou státní úřady volným dílem, (public domain), aby byla Svobodu panoramatu rozšířena na celoevropskou úroveň a rovněž aby bylo možné svobodněji přebírat tzv. Osiřelá díla. To vše je nyní v sázce. A mnohem více.

Evropská komise, Matthias v.d. Elbe, CC-BY-SA 3.0

Dne 5. prosince loňského roku iniciovala Evropská unie proces tzv. konzultací, které jsou nezbytným předstupněm nadcházející debaty o celoevropské reformě Autorského práva. Neziskové organizace, jednotlivci, firmy, politické strany… v podstatě kdokoliv může poslat Evropské komisi svůj názor co by se mělo v Autorském právu změnit, a ta ho vezme v potaz. Eurokomise již oznámila, že v případě, že bude zájem veřejnosti o reformu značný, bude ji iniciovat – na rozdíl od národních parlamentů totiž Evropský parlament nemá právo legislativní iniciativy a nemůže tak předložit žádný návrh zákona, direktivy či směrnice.

Jak bude tento návrh vypadat můžeme ovlivnit nyní všichni. Uvedené cíle Free Knowledge Advocacy Group EU mohou být realizovány najednou, a nejen to – lze jít i mnohem dál. Evropská komise zveřejnila dotazník s osmdesáti otázkami na témata spojená s autorským právem v digitálním prostředí. Mnohé neziskové organizace začaly mobilizovat síly a připravovat svá stanoviska. Komunitní projekty se rozhodly do tohoto procesu zapojit své editory – a nejinak je tomu v případě Wikimedie. Nadace Wikimedia Foundation se rozhodla, že závěry, které budou předneseny jejím jménem Evropské komisi, sestaví dobrovolníci na projektu Meta. Tento značně neobvyklý a novátorský přístup natolik překvapil eurokomisi, že se o něm rozhodla tweetovat.

Stanoviska, která budou eurokomisi zaslána, mohou mít nicméně jednotlivé pobočky rozličné. Například Wikimedia Italia se již nechala slyšet, že má zájem se řídit vlastními závěry, a nikoliv tím, co bude napsáno na Metě. Nyní je samozřejmě otázkou, má-li být hlas Wikimedie jednotný, nebo jich má být více – a nebo něco mezi tím.

Značný zájem je slyšet od našich severních sousedů, z Německa i Polska. Zatímco Němci mají k dispozici svého člověka v Bruselu, Wikimedia Polska spojila své síly s nadací Modern Poland (Nowoczesna Polska) a společně připravují jednotné stanovisko. Dohromady tak budou mít mnohem silnější pozici, než kdyby vystupovali samostatně. Zájem na reformě autorského zákona má i polská vláda. Ale zpět k Evropské komisi…

V současné době je vypracováván návrh, respektive návod k vyplnění onoho formuláře o autorských právech. Jazyk, který Evropská Komise používá je totiž pro běžného smrtelníka značně komplikovaný a mohlo by dojít k nedorozuměním. Podobný přístup zvolila celá řada jiných organizací, které jsou sdružené v alianci EDRI (European Digital Rights) při Evropském parlamentu, nebo mají obecně zájem aby jejich cíle na celoevropské úrovni nezapadly. Návodů z různých stran tak postupně přibývá.

I přesto se každý může svobodně vyjádřit na jakoukoliv z 80 otázek na Metě a ovlivnit tak jak přístup nadace Wikimedia Foundation, tak i budoucí evropskou legislativu. Není nezbytné vyplňovat dotazník celý. Čas pro názory jednotlivých wikipedistů se nicméně krátí. Jakmile totiž Evropská komise vypracuje legislativní návrh, ten následně putuje do Europarlamentu ke schválení. Funkční období současného složení Evropského parlamentu končí již v květnu, a proto lze náměty zasílat pouze do začátku měsíce února. Pospěšme si tedy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..