Wikipedisté navštívili elektrárnu Černobyl

Pohled na vybuchlý reaktor černobylské elektrárnyV pátek 24. května 2013 se konala Wikiexpedice Černobyl 2013, která byla organizována pobočkou Wikimedia Ukrajina a které se účastnilo okolo třiceti wikipedistů z celé Evropy. Mezi účastníky bylo samozřejmě nejvíce ukrajinských wikipedistů, několik ruských, dva polští, a po jednom českém, německém a estonském.
Všichni účastníci se pátečního rána sešli nedaleko hlavního vlakového nádraží v Kyjevě, odkud se autobusem vypravili směrem k zóně bývalé atomové elektrárny Černobyl. K prvnímu checkpointu – vstupu do třicetikilometrové zóny – skupina dorazila kolem desáté hodiny. Všichni účastníci prošli kontrolou osobních dokladů a byli důkladně poučeni o bezpečném chování v blízkosti elektrárny; do autobusu se přidala také dvojice průvodců, kteří skupinu po čas celé cesty doprovázeli. První zastávka byla v bývalé škole nedaleko městečka Černobyl, kde se většina vybavení zachovala prakticky ve stavu, ve kterém zde bylo zanecháno při evakuaci zóny v dubnu roku 1986. Další zastávkou bylo město Černobyl, které se nachází v přibližně dvacetikilometrové vzdálenosti od samotné elektrárny a po kterém byla elektrárna pojmenována. Po pečlivém nafocení městečka i blízkého pomníku hasičům zasahujícím po katastrofě se expedice vydala vstříc desetikilometrové zóně okolo elektrárny.Ruské kolo v nikdy neotevřeném zábavním parku
První zastávkou v desetikilometrové zóně bylo místo u říčky Pripjať, ze které je vidět všechny bloky elektrárny – tedy nejen první čtyři, ale i další dvojici, která byla v době nehody teprve ve výstavbě a která nikdy nebyla uvedena do provozu. Během focení se bohužel náhle zhoršilo počasí a tak se členové expedice rozjeli do zóny úplného vyloučení za nepříjemného deště. V nejpřísněji střežené zóně se účastníci ocitli tři sta metrů od sarkofágu vybuchlého reaktoru. V zóně se vyskytuje mnoho dělníků, kteří pracují na budování nového sarkofágu, neboť ten stávající má mnohé vady a reaktor již dostatečně nechrání.
Dále se autobus vydal směrem k městečku Pripjať, které bylo vybudováno právě pro pracovníky atomové elektrárny Černobyl a které je v současné době právem nazýváno městem duchů. Hlavní náměstí je zarostlé stromy, okolní budovy jsou ve velmi špatném technickém stavu a vstup do nich není zakázán pouze kvůli nebezpečnému radioaktivnímu záření ale také kvůli nebezpečí zborcení. Samozřejmostí byla návštěva nikdy neotevřeného zábavního parku, který se nachází v těsné blízkosti náměstí a jehož symbolem je žluté ruské kolo. Po nafocení všech hlavních objektů, zajímavostí i detailů expedice přes bezpečnostní rámy opustila desetikilometrovou zónu a vrátila se zpět do městečka Černobyl, kde na ni čekal oběd v budově bývalé školy.
Přes několik dalších vesniček a další kontrolu skupina wikipedistů opustila i třicetikilometrovou zónu a k večeru dorazila zpátky do Kyjeva, kde se druhý den konala ještě menší konference, na které každý přítomný, zejména pak zahraniční hosté, prezentovali své projekty a projekty svých poboček. Cílem konference bylo zejména zlepšit vzájemnou spolupráci středo a východoevropských poboček.
Fotografie z expedice naleznete na Wikimedii Commons v kategorii Wikiexpedition to Chernobyl Exclusion Zone 2013; fotky českého účastníka Jagra pak ve speciální galerii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..