Skončila nejrychlejší a nejúspěšnější sbírka Wikimedia Foundation

Přestože se to před měsícem zdálo být tak troufalé, cíl nadace Wikimedia Foundation získat od dárců ve sbírce na přelomu roku 16 milionů dolarů (ano, takřka přesně 300 milionů korun) na to, aby Wikipedie a další projekty měly zajištěnou budoucnost na reklamě nezávislých a zdarma přístupných webů, se podařilo splnit. Ba co víc – podařilo se to tak rychle jako nikdy v minulosti. Wikipedie dostala od tisíců přispěvatelů na celém světě dárek už k Novému roku, kdy byla sbírková kampaň ukončena.
Všechno to trvalo jen 50 dní, za kterých víc než půl milionu lidí posílalo své příspěvky dolar za dolarem (podobně jako editace za editací vzniká i obsah Wikipedie). Jen si to představte: víc než deset tisíc dárců denně. Před rokem bylo darů jen kolem 230 tisíc.
Ředitelka nadace Sue Gardnerová byla nadšená a vděčná: „Za všechny dobrovolníky, kteří vytvářejí Wikipedii, chci poděkovat našim velkorysým dárcům. Děkujeme všem našim příznivcům, od dobrovolníků, kteří spolu s týmem nadace pracovali na přípravě kampaně, editorům, kteří píšou Wikipedii a pečují o ni až po úžasné dárce, kteří zajistili, že máme podporu v pokračování naší práce. Wikipedie je jediný z deseti největších webů světa, který je bez reklam a financovaný primárně svými čtenáři a uživateli. Máme štěstí, že máme tak oddanou komunitu příznivců.“
Celkový rozpočet (PDF) nadace Wikimedia Foundation na fiskální rok 2010-2011 je stanoven ve výši 20,4 milionu dolarů a zahrnuje zejména výdaje na provoz technologie, programy snadnějšího zpřístupnění obsahu projektů a programy na získávání nových dobrovolných přispěvatelů.
Pokud jste ještě nepřispěli a chcete se do zástupů dárců také přidat – třeba z vděčnosti za to, co jste v minulosti z Wikipedie sami vyčetli – můžete tak stále učinit na této stránce.
Za vaši štědrost vám děkuje i sdružení Wikimedia Česká republika.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..