Podívejte se na to nejdůležitější z přednášky Filmová Wikipedie

Ve čtvrtek 16. června proběhla v rámci přehlídky České vize v Ústí nad Orlicí prezentace hlavního lektora Wikimedia ČR Pavla Bednaříka s názvem Filmová Wikipedie. Co bylo součástí prezentace? A existuje vůbec něco jako filmová Wikipedie?

Existuje filmová Wikipedie?

Jednoduchá odpověď zní ne. Filmová Wikipedie je sen o sdružování Wikipedistů věnujících se filmovému umění i zábavě. Ale také těch, které zajímá film a Wikipedisty zatím nejsou. Přestože Filmová Wikipedie neexistuje, jsou i mezi českými Wikipedisty desítky přispěvatelů, kteří film mají rádi a rádi o něm píší. Celou přednášku najdete jako záznam živého vysílání na našem Facebooku.

Filmová přehlídka České vize

Zařazení do programu přehlídky České vize nebylo náhodné. Přehlídka s téměř sedmdesátiletou tradicí, která sdružuje mladé a amatérské filmové tvůrce, je místem, kde se mohou zrodit budoucí režiséři, scénáristé nebo kameramani. Filmová Wikipedie měla také za cíl probudit pozornost těch, které zajímá film a kteří by se rádi o něm dozvěděli více ze seriozních zdrojů.

Probuďme Portál:Film na české Wikipedii z hibernace

“Na Wikipedii před mnoha lety vznikl Portál:Film, ale pro nezájem jeho aktualizace usnula. Touto prezentací jsem se snažil probudit zájem všech filmových fanoušků, kteří jsou na Wikipedii aktivní, aby se zapojili do přispívání na nejcitovanější a nejužívanější online encyklopedii světa,” uvádí Pavel Bednařík.

Je totiž paradoxem, že Wikipedie, ač je nejpoužívanějším zdrojem na internetu, nedokáže co do aktuálnosti konkurovat například komerční Československé filmové databázi (čsfd.cz). “Přitom stačí, aby každý filmový fanoušek, student filmové vědy nebo zkrátka nadšenec napsal jeden článek o svém oblíbeném filmu, herci, režisérovi nebo žánru,” dodává Bednařík. V tuto chvíli bohužel neexistuje nekomerční pravidelně aktualizovaná alternativa. A tou by Wikipedie mohla být.

Mnoho filmových článků čeká na své autory a autorky

Proč neexistují na WIkipedii články o filmech, jako je Playtime Jacquese Tatiho, Konkurz Miloše Formana (který by letos oslavil devadesátiny) nebo článek o průkopníci sovětské kinematografie Esfir Šubové? Odpověď je jednoduchá – Wikipedii tvoří komunita dobrovolníků, která píše o tom, co ji zajímá. Pokud se tedy nenajde nikdo, kdo by článek vytvořil, případně doplnil a rozšířil články již existující, k nápravě nedojde.

Vyzýváme proto všechny pedagogy, kterým není lhostejný způsob prezentace filmové kultury na Wikipedii a kteří polemizují nad tím, zda je WIkipedie pro jejich studenty vhodným pramenem, aby do tvorby Wikipedie své studenty zapojili. Kdo, když ne my, kdy, když ne teď? Stovky studentských prací tak mohou mít daleko větší užitek, než aby skončily v šuplíku nebo počítači pedagoga.

Nebojte se říct si při psaní Wikipedie o pomoc

Pojďme společně z Wikipedie udělat encyklopedii, kde se můžeme dozvědět o filmové kultuře co nejvíce. S prvními kroky na české Wikipedii vám rád pomůže například právě vystudovaný filmový vědec a náš hlavní lektor Pavel Bednařík v bezplatné pondělní Wikiporadně. Klábosení o filmech je tedy zaručeno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..