O 500 % více doplněných obrázků než loni. Druhý ročník WPWP Czechia trhal rekordy 

Na světovém úložišti Wikimedia Commons je v současné době přes 10 milionů fotografií a mnoho z nich není využito v žádném článku na Wikipedii. To chce změnit výzva Wikipedia Pages Wanting Photos, která se která se zaměřuje na doplňování (už nahraných) obrázků do článků bez vhodných ilustrací.

Proč Wikipedie potřebuje obrázky? 

Článek bez obrázku je jako jídlo bez koření. Bez vizuálního prvku ztrácí text na atraktivitě a schopnosti zaujmout čtenáře, podobně jako jídlo bez chuti postrádá požitek. Vizuální obsah obohacuje sdělení a pomáhá lépe ilustrovat myšlenky, což je klíčové pro efektivní komunikaci informací.

Foto: Fort charles 1920, CC 0 via Wikimedia Commons

Porovnání prvních dvou ročníků 

V roce 2023 spolek Wikimedia Česká republika vůbec poprvé uspořádal české kolo této výzvy. Do loňského kola se zapojilo celkem 6 účastníků a bylo doplněno 41 fotografií do článků. Na základě zájmu komunity jsme se rozhodli letos uspořádat druhý ročník národní výzvy. V letošním roce se do soutěže zapojilo 27 účastníků, kteří doplnili obrázky do 592 článků.

Výsledky WPWP Czechia 2024 

Na prvním místě se umístil Milda90 s 135 editacemi. Na druhém místě se umístil Aktron s rozdílem pouhé jedné editace. Na třetím místě se umístil Kolomazník s 80 editacemi. 

Foto: Mončičák od společnosti Ajena z 80. let 20. století , by: Rundvald, CC-BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Jaké články byly vylepšeny?

Při počtu necelých 600 doplněných obrázků nejspíše nepřekvapí, že nejčastěji byly doplňované obrázky obcí. Druhou velmi početnou skupinou byly slavné osobnosti. Mezi články, které již mají svůj ilustrační obrázek lze nalézt také zajímavosti, například Chlebové písmo, Poměr dluhu k HDP, Mončičák, Křivé jezero, Objem, Jaderná fyzika, Cenzura Wikipedie, Ufologie, Záhadologie, Dandakosaurus, Ilokelesia a dalo by se ještě dlouze pokračovat. Všechny vylepšené články označené hastagem si můžete zobrazit pomocí tohoto filtru