Lidská práva na Wikipedii letos potřetí: Výzva přinesla 216 nových a rozšířených článků

Koncem května a celý červen se wikipedisté a wikipedistky věnovali lidskoprávním a humanistickým tématům, historii a osobnostem. Díky výzvě Lidská práva na Wikipedii, kterou jsme letos pořádali již po třetí, se podařilo 33 wikipedistům a wikipedistkám vytvořit 99 článků a dalších 117 rozšířit – celkem jich editovali 216. Komunita wikipedistů a wikipedistek se v rámci výzvy sešla dvakrát na živo: na editatonu v centru Člověka v tísni v kavárně Langhans a na exkurzi na Ďáblickém hřbitově. Zároveň jsme uspořádali tři akce pro školy, na ZŠ Londýnská, na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno a na Dvořákově gymnáziu v Kralupech nad Vltavou. Celou výzvu pak doplnil online workshop pro neziskové orgranizace.

Při pořádání výzvy jsme spojili síly s dalšími neziskovými organizacemi, zejména Amnesty International, Nadací OSF a Sdružením VIA. Akce proběhla pod záštitou zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

Cílem výzvy Lidská práva na Wikipedii je zajistit, aby měl každý přístup k neutrálním a aktuálním informacím o lidských právech. K takovým informacím, které jsou podloženy fakty a relevantními zdroji. Výzvou upozorňujeme na fakt, že Wikipedie je často primárním místem, kde veřejnost hledá odpovědi na otázky široce se dotýkající lidských práv.

Společné editování Wikipedie v Langhansu

Hlavní akcí výzvy Lidská práva na Wikipedii byl již tradičně editaton v Kavárně Člověka v tísni Langhans ve spolupráci s Amnesty International. Ve středu 26. června přišlo editovat 12 lidí osobně a 3 se připojili online.

Na editatonu jsme přivítali Martinu Wranovou z Amnesty International. „Když jsem psala článek o redefinici znásilnění, tak jsem byla překvapená, že ta editace článku je velmi jednoduchá. Je to intuitivní a to je za mě super, protože to tím pádem může dělat každý,“ říká. Na Wikipedii podle ní chybí zejména témata, která nejsou mainstreamová: „Menšiny, ať už náboženské, etnické nebo sexuální, nebo témata jako je sportwashing nebo klimatická krize a dopady na lidská práva.“

Výkonná ředitelka Wikimedia ČR k výzvě dodala: „Už potřetí jsme s výzvou oslovili desítky českých odborníků, kteří se věnují širokému tématu lidských práv nejen v institucích, ale zejména neziskových organizacích, které v Česku řeší nejrůznější lidskoprávní témata. Většina organizací naši nabídku uvítala, podpořila ji či přímo využila. Daří se tak doplňovat řadu aktuálních témat a článků, které jsou často velmi komplexní.“

„Lidská práva jsou strašně široká oblast, od konkrétních činů a konkrétních lidí, až po složité zákony na mezinárodní úrovni. Wikipedie může v tomto sehrát důležitou roli, protože může přinášet jednodušším jazykem ty složité věci tak, aby jim každý z nás mohl rozumět a dostal se k nim snadno online. Při prvním seznámení s Wikipedií mě překvapilo, jak jednoduché je zapojit se a editovat ji. V rámci editatonu jsem upravil stránku o ceně Gratias Tibi.“

— Jakub Varvařovský, účastník editatonu a spoluzakladatel Mnoho světů v Jilemnici

Lidská práva na Wikipedii studentům

V rámci výzvy Lidská práva na Wikipedii jsme se věnovali také studentům. Jednou z akcí byl workshop na druhém stupni Základní školy Londýnská v Praze, kterého se zúčastnilo přes 50 žáků. Ti se tak dozvěděli, kdo vytváří a kontroluje obsah na Wikipedii, jak Wikipedie funguje a jestli se jedná o relevantní zdroj informací. Mimo to si sáhli i na wikipedistickou praxi. Vyzkoušeli si totiž Wikipedii nejen z pohledu uživatele, ale především editora. Na základě vybraných článků o lidských právech se naučili, co a jak můžeme na Wikipedii měnit a jakými pravidly je potřeba se při tom řídit.

Vedle toho proběhl na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně již třetí ročník kurzu pro studenty pod vedením pedagoga Martina Hájka, který vyvrcholil 17. června Editatonem lidských práv. A nově se letos do práce na článcích o lidských právech zapojili také studenti a studentky Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou, kteří absolvovali workshop Mediální výchova a lidská práva na Wikipedii.

Ďáblický hřbitov jako místo paměti a připomínka druhého a třetího odboje

V sobotu 15. června navštívilo s historikem, zaměstnancem Vojenského historického ústavu a wikipedistou Michalem Loučem 11 wikipedistů a wikipedistek Ďáblický hřbitov – místo silně spojené s bojem za lidskou svobodu a historií druhého a třetího odboje.

Dodržování lidských práv by mělo být samozřejmostí, ale jak je známo z historie již od starověku, bohužel není. Ani v té naší společnosti, která si říká „civilizovaná“. Boj za lidská práva je trvalý proces, skončit nikdy nemůže a ani by neměl. Znovu jsem si to uvědomila při nedávné Wikipedií organizované komentované procházce po Ďáblickém hřbitově.

— Zorka Sojka, účastnice exkurze a wikipedistka

Jak dostat vaše téma na Wikipedii? Poradili jsme neziskovkám

Ve středu 5. června jsme uspořádali online workshop „Jak dostat vaše téma na Wikipedii“ pro neziskové organizace. Přestože byl workshop zaměřen především na neziskové organizace, které se věnují tématům lidských práv, složení účastníků bylo daleko pestřejší. Účastnili se ho jak místní aktivisté a organizátoři lokálních akcí, tak zástupci neziskového sektoru např. Arnika – kteří přišli s konkrétními náměty, jako je například chemické znečištění krajiny. Záznam je k dispozici na YouTube.

Založené články: Lidská práva v Polsku, Kulturní práva nebo Společnost pro queer paměť

Díky výzvě Lidská práva na Wikipedii vznikla řada kvalitních článků, které napsali jak zkušení wikipedisté a wikipedistky, tak noví uživatelé včetně studentů a studentek středních škol. Mezi nově založené články patří například Lidská práva v Polsku, Svatá Sára, Bandité pro baladu, Společnost pro queer paměť nebo Kulturní práva. Z osobností, jejichž jména jsou nově na české Wikipedii, můžeme zmínit žurnalistku a aktivistku Jelenu Kosťučenkovou, přeživší romského holokaustu Pavlínu Džurbanovou, vědkyni Paulínu Slepčíkovou, palestinskou právničku Zahu Hassanovou, českou environmentální ekonomku Evu Fraňkovou nebo romského hudebníka Josefa Feča. Rozšířeny byly mimo jiné články amerických herečkách Jane Fondové a Glenn Close, které se věnuje charitativním aktivitám.

Medaile a sleva na knihy pro všechny zapojené, poukazy pro 10 vítězů

Všichni účastníci a účastnice výzvy získali virtuální medaili – uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost. Nadace Albatros zároveň ocenila všechny zúčastněné 30% slevou a dopravu zdarma na nákup v e-shopu Albatrosmedia.cz.

Součástí výzvy byla i soutěž o poukázky do e-shopu Albatrosmedia.cz pro 10 nejlepších, které opět do soutěže věnovala Nadace Albatros. Tři poukázky získali nejaktivnější přispěvatelé dle počtu založených nebo významně rozšířených článků, dvě putovaly k zapojeným nováčkům a dva uživatelé byli vylosováni náhodně bez ohledu na počet napsaných článků. Zbylé tři ceny udělili porotci Martin Strachoň a Martina Wranová, jejich úkolem bylo ocenit editory a editorky, jejihž příspěvky byly velmi kvalitní a týkající se lidských práv – mohlo se tak jednat například o články významné z hlediska těžkého zpracování, opomíjené osobnosti nebo další důležitá lidskoprávní témata.

„Všimnul jsem si, že nám na české Wikipedii chybí většina článků o lidech popravených v politických procesech po únorovém převratu. Rozhodl jsem se, že se pokud možno o všech těchto obětech, o kterých se dá něco najít, pokusím sepsat co možná nejvíc článků a zanést jejich životní příběhy i na Wikipedii. Povedlo se!“

— V0lkanic, nejaktivnější wikipedista výzvy Lidská práva na Wikipedii
NejaktivnějšíV0lkanic89 příspěvků*
Karelkam38 příspěvků
Meloun12129 příspěvků
NováčkovéAdéla Baďurová
Honťák
Vylosovaní**Ikcur
Ján Kepler
Cena porotyChavran97tvorba kvalitních složených překladových článků o žurnalistce a aktivistce Jeleně Kosťučenkové a o ženském spolku Živena
Mojmir Churavytvorba kvalitních článků o romských osobnostech: přeživší romského holokaustu Pavlína Džurbanová, vědkyně Paulína Slepčíková a architekt Zdeněk Daniel
Allontanatorozšíření článků o amerických herečkách a lidskoprávních aktivistkách Jane Fondové a Glenn Close
*k 59 z nich byl hashtag přidán na základě konzultace s pořadatelem dodatečně, bez nich by se V0lkanic umístil na druhém místě podle počtu příspěvků
**losování proběhlo na webu RandomPicker, protokol je k dispozici zde