Mikrosoutěž architektura 2023: Zaostřeno na focení (nejen) staveb

Dostali jsme od vás pozitivní recenze na naše soutěže pro wikimediány, a tak jsme připravili další fotografickou soutěž, která probíhala od 15. února do 15. března 2023. Tématem soutěže byly stavby a jejich detaily. Kdo vyhrál Mikrosoutěž architektura, zjistíte v tomto článku.

Fotíte rádi a soutěžíte ještě raději

Fotografické soutěže jsou na Wikipedii čím dál tím více oblíbené, a proto jsme se rozhodli, že jich vám jich v letošním roce nabídneme ještě více. Pro Mikrosoutěž architektura jsme použili podobné schéma jako v loňské úspěšné Soutěži Chráněná území. Fotografové mohli nahrávat fotografie pořízené za posledních 30 dní. Cílem bylo fotografy motivovat k focení i v zimních měsících. 

Cenné nemusí znamenat bezchybné

Tématem mikrosoutěže byla architektura. Vedle samotných staveb mohli fotografové do soutěže nahrávat také jejich detaily – např. fresky, vitráže, malby, schodiště a tak podobně. Užitečné fotky pro Wikipedii nemusí být vždy esteticky líbivé. Fotografové tak mohli soutěžit i s fotkami chátrajících budov nebo budov ve výstavbě. Tyto fotografie jsou cenné díky tomu, že dokumentují proměnlivý stav budov a prostředí. Do měsíční mikrosoutěže bylo nahráno 23 fotografií a zapojilo se 8 fotografů. 

Kdo vyhrál Mikrosoutěž architektura 2023?

V porotě Mikrosoutěže architektura usedl vítěz Czech Wiki Photo 2022 Michal Daneš, aktivní wikipedista Ikcur a koordinátor fotografických programů Richard Sekerák. Porotu nejvíce zaujala fotografie Vodárenského objektu od uživatele BrujaFea. Vítěz obdržel poukázku na fotografické služby od partnera soutěže Centra FotoŠkoda.

Pokud jste se nestihli zapojit do Mikrosoutěže architektura, tak nezoufejte. V květnu proběhne další fotografická soutěž (tentokrát s mezinárodním přesahem) zaměřená na focení přírody. Jestli rádi cestuje a fotíte, zapojete se do  celoročního projektu Fotíme Česko a nechte si proplatit náklady na cestování!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..