V červenci si s sebou na výlet vezměte foťák a zapojte se do soutěže Chráněná území

Pozvánka soutěže Chráněná území | Autor: Wikimedia Česká republika

Chystáte se v červenci cestovat a objevovat krásy tuzemska? Budete při tom fotit? Tak vyberte ty nejlepší snímky, nahrajte je na Wikimedia Commons a zapojte se do soutěže Chráněná území, která je součástí našeho projektu Fotíme Česko. Na konci července se bude konat komunitní fotografická akce Wikiexpedice Šumava, během které budeme společně fotit v národním parku. 

Zapojte se do soutěže Chráněná území od 1. července do 7. srpna. 

Jak se zapojit do soutěže? Přihlásit se může kdokoliv. Stačí nahrát fotografii, na které je zachycena příroda nebo architektura některého z chráněných území v Česku. Fotit lze například zajímavé domy, kapličky, mlýny, statky, hrady, zámky nebo třeba rostliny, zvířata, krajinky a další objekty v souladu s pravidly soutěže. Soutěž začíná 1. července a končí 7. srpna 2022. 

Podzimní chmýří | Autor: Aneta Hrbáčková, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.  

Proč soutěž pořádáme a co čeká na vítěze

Po několika letech restrikcí zažívá turismus boom, a to jak ten zahraniční, tak i ten tuzemský. V Česku je přes 2 500 chráněných území a mnoho z nich není dostatečně zdokumentováno. Cílem soutěže je pořizování kvalitních fotografií a jejich sdílení na Wikimedia Commons

K zapojení do soutěže Chráněná území je potřeba nahrát na Wikimedia Commons fotografii, pořízenou v období od 1. 1. 2022 do 7. 8. 2022. 

Autor vítězné fotografie získá voucher na fotoslužby v hodnotě 1 000 Kč, který do soutěže věnovalo Centrum Fotoškoda, a vítězná fotografie bude vystavena na nejprestižnějším místě Wikipedie – na hlavní stránce v sekci obrázek týdne. Autoři fotografii, kteří se umístí na druhém a třetím místě, obdrží merch Wikimedia ČR. V porotě soutěže zasedne radní pro komunitu Aktron, dlouholetá aktivní wikipedistka Dirillo a koordinátor komunitních projektů Richard Sekerák. Úplné znění pravidel naleznete na stránkách soutěže

Dlask tlustozobý / Autor: Gabriela Zelenkova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons 

Přidejte se na Wikiexpedici Šumava – náklady platí Wikimedia ČR

V červenci se bude konat další Wikiexpedice. Tentokrát se zaměříme na focení Národního parku Šumava a jeho okolí. Pro ty z vás, kdo Wikiexpedici neznají, tak se jedná o (víkendovou) akci, zaměřenou na focení nenafocených míst na Wikimedia Commons. Účast na Wikiexpedici je zdarma a co víc, náklady účastníků na ubytování, cestu i stravu hradí spolek Wikimedia ČR. Počet míst je omezen, tak neváhejte a přihlašte se co nejdříve.

Šumava národní park / Autor: David Paloch (Caroig), CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Kontaktovat můžete také koordinátora komunitních projektů Richarda Sekeráka na e-mailu: richard.sekerak@wikimedia.cz. Mediálním partnerem soutěže je portál Hrady.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..