Soutěž Popiš památku je v polovině! 140 památek má už svůj článek a další přibývají!

Od 15. ledna do 28. února 2022 probíhá již pátý ročník soutěže Popiš památku. Do ní se může zapojit každý, kdo zvládne na české Wikipedii napsat článek o kulturní památce v Česku (nebo na Slovensku), která jej zatím nemá. Za první tři vzniklo okolo 140 článků. Zkusit si to můžete i vy!

Zámek v Úmoníně, hradiště Kaiserruhe nebo lovecký zámeček Hohenlohe. Že jste o nich neslyšeli? Wikipedie o nich až do začátku letošního roku také nic nevěděla. A přitom se jedná o památky staré mnohdy stovky let, které mají mnoha lidem co říci. Nyní již mají na Wikipedii svůj článek. A stejně tak i řada dalších, které zatím stály stranou zájmu.

Soutěž je v rámci Wikipedie unikátní. Zatímco fotografická soutěž s názvem Wiki miluje památky se zapsala do Guinessovy knihy rekordů a jen u nás přinesla pro Wikimedia Commons 25 000 snímků, obdobná akce na dokumentaci jednotlivých staveb tu dříve nebyla. V České republice je přes 40 000 kulturních památek. Několik tisíc z nich jsou stavby s bohatou historií a příběhy. Navíc splňují pravidla encyklopedické významnosti české Wikipedie. V automatizované mapě můžeme najít přes 3000 z nich. Tato mapa se postupně stále obohacuje o další a další zajímavé objekty. Díky soutěži bylo v předchozích letech zdokumentováno již přes 1450 nejrůznějších staveb, mostů, smírčích křížů nebo částečně zaniklých tvrzí. 

V rámci soutěže vznikají nové články nejen o památkách na venkově, ale i ve městech. Samozřejmě, že ty nejznámější stavby už na české Wikipedii dávno máme, ale nezapomínejme ani na takové, které mohou stát stranou masového zájmu. Letos se soutěžící pustili např. do městských domů v Plzni a Hradci Králové. Zastoupeno je také Chebsko či Královéhradecko, Pardubicko nebo Valašsko. V letošním „půlkulatém“ pátém ročníku jsme zařadili do soutěže také kulturní památky ze Slovenska. Jsme rádi, že i o nich soutěžící píší. Vznikl tak například i článek o kostelu sv. Mikuláše na Havaji.

Do svého regionu se můžete pustit i vy! Podívejte se, co je v nejbližším okolí památkově chráněného, a ještě na největší internetové encyklopedii svůj článek nemá. Už víte, kterou památku vyberete a se kterou seznámíte i ostatní? Soutěžit můžete až do 28. února 2022!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..