Seznamte se s porotou Czech Wiki Photo 2021

Do soutěže Czech Wiki Photo přihlásili letos amatérští i profesionální fotografové přes 300 fotek. To je skoro čtyřikrát více než vloni! V soutěži o nejlepší svobodnou fotku nahranou na Wikimedia Commons bude letos tedy mnohem větší konkurence než kdy dřív. Pojďte se seznámit s těmi, kdo o vítězích rozhodnou, porotkyní a dvěma porotci – skvělými fotografy.

Edita Bízová

Edita Bízová je mezinárodně oceňovaná fotografka, která byla letos ve finále Sony world photography awards, FEP, dříve získala Malta international photo award, ocenění FAPA a další. Role porotkyně jí není cizí, fotografie hodnotí například ve Švédské národní fotografické soutěži.

Foto: Edita Bízová

„Při hodnocení je pro mě důležitá jak technická kvalita a zpracování fotky, tak i celkový dojem, který ve mně zanechá. Když ve mně probudí touhu koukat se na ni o chvíli déle, upřednostním ji. Soutěže ve fotografii jsou pro nás fotografy prostor pro růst. Ať už je vyhráváme, nebo ne, můžeme se díky nim učit a zlepšovat. Inspirovat se od ostatních, zkusit to příště znovu a sledovat zlepšení“

Jakub Fryš

Jakub Fryš je zkušeným wiki-fotografem specializujícím se na přírodu, který již na Wikimedia Commons nahrává skvělé fotky mnoho let. Mezi fotky, které jsou podle něj komunitou nejpozitivněji hodnocené, patří jeho fotky kanadské krajiny. Podle jeho slov ho těší především vědomí, že jeho sdílené snímky vídají i díky Wikipedii tisíce lidí z celého světa. Jeho fotografie byly použity například v článku Centra pro klimatologickou simulaci při NASA nebo na webu vietnamského Ministerstva přírodních zdrojů a životního prostředí.

„Zatímco na technické stránce věci nebývá při hodnocení problém najít shodu (jde konec konců o zákony optiky, a tedy objektivní kritéria), u estetické části je pohled každého fotografa již velmi individuální. Přitom právě na estetice fotky často záleží více. Krásné fotce prominete občas nějaký technický prohřešek, ale technicky dokonalé fotce bez nápadu život nevdechnete.

File:Castle Mountain.jpg, Autor: Jakub Fryš, CC-BY-SA-4.0

„Účast v Czech Wiki Photo má smysl hned z několika důvodů. Z principu jde o otevřenou soutěž pro jakéhokoliv fotografa bez rozdílu věku či zkušeností. Účastníkům nabízí jedinečnou šanci podělit se s ostatními o krásy naší země s možností ocenění a účasti fyzických snímků širších finalistů na výstavě pořádané českou Wikipedií.
Přesto si myslím, že odměnou nejvyšší by měla být radost se sdílením výsledků vaší práce s ostatními.

Jan Rybář

Jsme moc rádi, že se opět do poroty vrací i Jan Rybář, český novinář, fotograf a autor několika knih. Téměř 13 let pracoval jako reportér zahraničního oddělení MF DNES. Nyní vede vlastní kreativní agenturu Amaze a řídí web o fotografování Fotoguru.cz V roce 2004 vyhrál hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo za fotografii Bolest Beslanu, kterou pořídil v kavkazském Beslanu.

Afghánistán 2002, foto: Jan Rybář

„V této soutěži jsou už z definice kritéria přece jen trochu jiná. Nehledáme jen skvělou fotku, tedy tu, která zaznamenává emoce, atmosféru, krásno. Hledáme fotku, která navíc dává smysl v kontextu Wikipedie – tedy je cenná pro komunitu ‚svobodného obsahu. Svět je plný fotografických soutěží, tahle je ale výjimečná: podporuje právě ty autory, kteří přispívají k šíření fotek se svobodnou licencí. I jejich díla jako takové. To je samo o sobě hodně zajímavé a důležité. Navíc se ukazuje, že ta ‚užitečnost komunitě‘ se rozhodně nevylučuje s tím, aby šlo o fotky obecně dobré a skvělé.

Moc se těšíme na to, které z letošních fotek porotcům nejvíce učarují. Brzy spustíme také hlasování o cenu veřejnost, kterého se budete moci zúčastnit i vy. Sledujte náš web nebo Facebook pro více informací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..