Vyhrajte s nejlepší svobodnou fotkou Czech Wiki Photo 2021

Fotografická soutěž Czech Wiki Photo 2021 je tu! Přišel konec léta, a to znamená další ročník soutěže Czech Wiki Photo. Soutěž trvá do 31. října 2021 a vyhrát můžete titul fotografa, který pořídil nejlepší českou fotku nahranou na Wikimedia Commons, poukázky do FotoŠkoda a šanci, aby vaše fotka byla součástí vernisáže.

Fotíte raději lidi, přírodu, architekturu nebo aktuální dění?

Czech Wiki Photo má 4 tematické kategorie:

  • Příroda,
  • společnost a události,
  • vytvořeno člověkem (architektura, technika, umění atp.),
  • člověk (fotografie, jejichž hlavním objektem je člověk).

Fotografie, které patří mezi nejpovedenější z loňského ročníku a budou vystaveny v rámci vernisáže CWP 2020. Nalevo: In the garden, autor: Carrion123 napravo: Morning123, autor: Carrion123

Autor nejlepší fotky získá ocenění Czech Wiki Photo 2021. Zvláštní příležitost pro nové účastníky je kategorie nováček roku. O nejlepších fotkách bude kromě tříčlenné odborné poroty, do které patří například mezinárodně oceňovaná fotografka Edita Bízová, paralelně hlasovat i veřejnost.

Vernisáž ve Skautském institutu – ukažte své fotky lidem

Kromě věcných cen, zpětné vazby na vaši tvorbu a titulu nejlepšího fotografa pro Wikimedia Commons, můžete vyhrát i veřejný prostor. V lednu se z výběru 14 nejzajímavějších fotografií loňského ročníku uspořádá měsíční výstava ve Skautském institutu. A vernisáže Czech Wiki Photo na některých veřejně přístupných místech jsou tradicí, které se plánujeme držet.

Na vítězné fotografie z loňského ročníku se podívejte do tohoto článku.

Fotografie, které patří mezi nejpovedenější z loňského ročníku a budou vystaveny v rámci vernisáže CWP 2020. Nalevo: Unikátní repase závodního veterána Praga Super Piccolo 1934. autorka: Lucie Bartoš, napravo: Xterra triathlon Prachatice 2020, Arthur Serrieres 00 (cropped), autor: Jan Beránek

Co to vlastně znamená „svobodná fotka“? Vaše dílo se může objevit v novinách

Soutěž Czech Wiki Photo pořádáme především proto, abychom ocenili a motivovali dobrovolné fotografy pro svobodné úložiště Wikimedia Commons, kteří každoročně v Česku pořídí tisíce fotografií. Nahráním jejich děl na Wikimedia Commons souhlasí s tím, že za dodržení určitých podmínek může jejich fotografie použít kdokoli a k jakýmkoli účelům.

Fotky jsou často využívány například jako ilustrační obrázky k wikipedistickým článkům nebo novináři. Wikimedia Commons využívá jako zdroj fotek například Český Rozhlas, Týdeník Echo, Deník N a další zpravodaje.

Věříme, že díky Czech Wiki Photo získáme další skvělé fotografy pro českou Wikipedii a další Wiki projekty. Pravidla soutěže, podrobnosti o oceněních a další informace najdete na stránce Czech Wiki Photo právě na Commons. Přihlaste své fotky včas, soutěž končí 31. 10. 2021.

Všechny fotografie mají licenci C-BY-SA-4.0 nebo CC-BY-SA 3.0. Náhledové foto: Ráno_v_Jeseníkách, autor: RadekOpl, úpravy: přidáno logo CWP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..