Czech Wiki Photo 2020 – výsledky

Po včerejším vyhlášení 1. místa můžeme říct, že druhý ročník naší fotosoutěže je za námi. Jaký byl a kdo vyhrál?

Porota ve složení dvou zkušených wiki-fotografů Michal Klajban a Jakub Fryš a fotografa, novináře, spisovatele a držitele Czech Press Photo Jana Rybáře měla letos opravdu hodně práce. Vedle počtu fotek podle slov porotců významně vrostla i jejich kvalita. Přesto zvládli projít a poctivě obodovat všechny snímky, aby určili ty nejlepší. Porotě za její obětavou a dobrovolnou práci moc děkujeme!

Samozřejmě děkujeme i všem fotografům za účast v soutěži. Každá z fotek má svůj smysl, i když zrovna nevyhrála – může ilustrovat některý z článků na Wikipedii nebo ji může kdokoliv svobodně použít k jakýmkoliv účelům. A vy ostatní, kdo jste se nezúčastnili, nám uděláte největší radost, když soutěžní fotky vložíte do odpovídajících článků na Wikipedii. Zkuste aspoň jednu!

Vzhledem ke kvalitě fotek jsme se rozhodli uspořádat i jejich fyzickou výstavu. Najdete ji, doufejme, někdy během roku 2021 ve veřejném prostoru Prahy (místo teprve budeme hledat). Zpropagujeme tak zároveň i focení pro Commons.

Ale pojďme už k výsledkům. Zde budeme struční. Pro větší podrobnosti včetně komentářů poroty, navštivte stránku výsledků soutěže.

Cena veřejnosti
Vít Švajcr – Dívka na hodech ve Velkých Bílovicích

Nováček roku
Antonín Karásek – Ledňáček říční

3. místo
František Šťastný – Barokní sochy v Růžové zahradě děčínského zámku, normálně umístěné na glorietě, během opravy gloriety v roce 2020 sejmuté

2. místo
Antonín Karásek – Ledňáček říční

1. místo
Vít Švajcr – Dívka na hodech ve Velkých Bílovicích

Všichni vítězové obdrží voucher od partnera soutěže Centrum Foto Škoda.

Zajímavosti druhého ročníku:

Oproti prvnímu ročníku byl o soutěž mezi fotografy skoro trojnásobný zájem. Přihlásilo se 83 fotek. Jistě hrálo roli i to, že se nám povedlo odeslat pozvánku na profily českých uživatelů Commons. Mezi účastníky se pak objevili i zkušení wikipedisté, o kterých jsme dosud moc nevěděli, neboť se do našich akcí zatím nezapojovali.

Skvělou zprávou je, že se přihlásilo i 18 úplných nováčků. Ti si zřejmě všimli poutače (banneru) umístěného na hlavní stránce Wikipedie nebo nějakého postu na Facebooku.

Některé z fotek už na Commons získaly označení „Kvalitní obrázek“ (nesouvisí se soutěží).

Díky a těšíme se zase za rok!

PS: Sběr fotek pro Czech Wiki Photo 2021 vlastně už začal. Přihlásit můžete fotky vyfocené od 1. 11. 2020 (ještě ale počkejte s nahráváním – musíme připravit stránky pro nový ročník)

PS2: Kromě poroty děkujeme i Tadeášovi Bednarzovi, který nám pomohl s vytvořením šablon, Martinu Urbancovi za pomoc s bannerem a hromadnou zprávou pro uživatele Commons a Janu Maděričovi za grafické prvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..