Čtvrtý ročník soutěže Popiš památku přinesl skoro čtyři stovky nových hesel. A plichtu na prvním místě

Již počtvrté se uskutečnila soutěž, která má za cíl zaplnit bílá místa mezi kulturními památkami na české Wikipedii. Zapojilo se do ní 27 dobrovolných editorů, včetně několika nováčků. Napsáno bylo celkem 392 nových hesel.

Soutěžící wikipedisté soustředili na všechny kouty České republiky. Nově tak přibyly články o zámcích ve Středočeském kraji, architektuře Hradce Králové nebo kostelech na severní Moravě. Výběr témat byl pestrý – kulturních památek u nás máme čtyřicet tisíc. I když je encyklopedicky významná jen jejich menší část, je s podivem, kolik z nich stále na české Wikipedii chybí. Které památky potřebují svůj článek zjistili naši dobrovolní editoři v příslušných seznamech dle okresů nebo obcí. Soutěž trvala měsíc a půl.

Tvrz v Královicích, autor: Hedvika Šimková, licence: CC BY-SA 4.0, zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha-Kr%C3%A1lovice_tvrz_02-2021_05.jpg

Kdo jsou vítězové? Poprvé se stalo, že se na prvním místě našli dva soutěžící. Ač je to statisticky neuvěřitelně nepravděpodobné, 431 bodů obdrželi svorně Petr Kinšt i Dirillo. První uvedený soutěžící napsal 70 článků, druhá uvedená účastnice 49. Hodnocení bylo uskutečněno podle souhrnné délky článků, a právě ta se ukázala být při přepočtu identická. Na druhém místě se nachází wikipedista Ikcur, který dosáhl 347 bodů, a na místě třetím Roman Vyšanský s 346 body. I zde byla situace poměrně těsná; o pořadí rozhodl jediný bod. Celkem všichni soutěžící napsali přes 2 megabajty textu, což odpovídá několika stům tištěných stránek.

V rámci Popiš památku jsme kladli důraz také na zapojení nováčků. Těmi jsou v tomto případě editoři, kteří se na Wikipedii přidali během soutěže, nebo těsně před jejím zahájením. Oceněnými v této kategorii jsou Ganalf222cz a Kateřina Klofi.

Všem vítězům gratulujeme! Děkujeme i dalším zúčastněným, kteří přispěli největší internetové encyklopedii i třeba jedním krátkým článkem. Wikipedie je koneckonců kolaborativní dílo. Rovněž děkujeme i našemu partnerovi, časopisu PROPAMÁTKY, který pomohl naší výzvu šířit dále!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..