Jak se daří našim wiki-rezidentům a wiki-rezidentkám?

Wiki-rezidentství je forma spolupráce, kdy se zaměstnanci institucí stávají wikipedisty a pomáhají institucím, jako jsou muzea, archivy či knihovny, s tvorbou a rozšiřováním obsahu na Wikipedii. Wiki-rezidenti a wiki-rezidentky koordinují nahrávání fotografií, vytváření článků a propojují data s Wikidaty. Spolupráce často zahrnuje i školení zaměstnanců a veřejnosti v editování. Příkladem jsou projekty v Muzeu Východních Čech nebo Státním oblastním archivu v Praze, kde rezidenti zpřístupnili stovky fotografií a rozšířili články o významných osobnostech a tématech. Tato práce přispívá ke svobodnému sdílení informací a kulturního dědictví. Jak se dařilo „našim“ wiki-rezidentům a wiki-rezidentkám v uplynulé sezoně?

Zkušenosti a know-how

Wiki-rezidentství je pomyslným vrcholem naší spolupráce v (globálním) projektu GLAM (galerie, knihovny, muzea). Jde o vytvoření pozice wiki-přispěvatele či přispěvatelky v dané instituci – ať už zapojením zkušeného editora či editorky či proškolením některého ze zaměstnanců a zaměstnankyň instituce v přispívání do Wikipedie a jejích partnerských projektů. Jedním z nich je hlavní wiki-rezident Lukáš Nekolný, nebo „létající“ wiki-rezident Jaroslav Zastoupil (alias Gampe).

Wiki-rezident je osoba, která v dané instituci pracuje na zlepšování obsahu Wikipedie a dalších Wikimedia projektů. Jejím úkolem je obvykle koordinovat nahrávání relevantních materiálů, vytváření nebo vylepšování článků souvisejících s danou institucí a jejími sbírkami, a také podporovat vzdělávání a zapojování dalších zaměstnanců nebo veřejnosti do editování Wikipedie.


Jaroslav Zastoupil se věnuje vlastní wiki-rezidentské spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze, kde má na starost nejen rozšíření článků, ale také zpřístupnění raritních fotografií z továrny Koh-i-noor Waldes nebo paní Sidonie Nádherné.

Pražská tramvaj ve službách reklamy firmy Waldes a spol. před vozovnou u bývalé Orionky, 1913. Koh-i-noor, a. s., spisovna, nezpracováno. Autor: Anonymní – Státní oblastní archiv v Praze, Volné dílo, via Wikimedia Commons.

Lukáš Nekolný zase svou wiki-rezidentskou práci vykonává v Muzeu Východních Čech, kde má na starosti nejen koordinaci, zpřístupňování sbírek, ale také systematickou práci na článcích a tématech s muzeem souvisejících. Co to přesně znamená? Muzeu Východních Čech v Hradci Králové se podařilo aktualizovat přehled sbírek, nahrát přes 300 fotografií, ale také rozšířit počet článků souvisejících s muzeem ze 2 na 11 (s celkovou návštěvností přes 10 500 za rok 2023). Více informací popisuje Lukáš ve svém blogovém příspěvku.

Nově zrekonstruovaná Gayerova kasárna. Autor: Archiv Muzea východních Čech v Hradci Králové – Muzeum východních Čech v Hradci Králové, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Od tradičních partnerů k nováčkům

Wiki-rezidentská spolupráce není nikdy čistě formálním aktem, přestože jsou některé spolupráce v Programech pro partnerství podloženy memorandem. Cílem spolupráce je maximální zpřístupnění sbírek, informací a kolekcí veřejnosti. A to v jakékoliv podobě. Dlouhodobá a viceúrovňová spolupráce probíhá například s Univerzitou Karlovou v Praze, Státním oblastním archivem v Praze nebo s Národní knihovnou.

Druhá zmíněná instituce má vzhledem ke svému záběru wiki-rezidentů hned 7 (a celkem 11 zapojených zaměstnanců). Jejich činnost koordinuje knihovnice Linda Jansová. Rozpětí jejich práce zahrnuje aktualizaci stránek, nahrávání archiválií a fotek z akcí knihovny, ale i propojování bibliografických i jiných databází s wikidaty (podrobněji jsme o wikidatové spolupráci psali v samostatném článku). Rozsáhlé kolekce metadat jsou pro projekty Wikimedia stěžejní, proto je věnována této spolupráci významná pozornost.

Výsledkem této dlouhodobé kooperace byl také webinář Obrázky z internetu a autorské právo, který měl pomoci knihovníkům zorientovat se ve složité problematice autorských práv a svobodných licencí. Více než 2 200 zhlédnutí videa a přes padesát otázek, které byly zodpovězeny na stránce autorskepravo.wikimedia.cz, svědčí o velkém zájmu o toto téma nejen mezi knihovníky.


Mezi staronové spolupracující instituce (nově s pozicí wiki-rezidenta) patří Institut umění / Divadelní ústav, který již dříve spolupracoval zejména na wikidatové bázi. V současnosti se tato spolupráce opět otevřela a s ní i zapojení tří divadel – Divadla na Vinohradech (wiki-rezident Jiří Brožek je zároveň vedoucím archivu divadla), Dejvického divadla (kde působí wikipedista Gampe) a HaDivadla v Brně. Na Wikimedia Commons naleznete už nyní zveřejněné fotografie fotografa Petra Chodury z Divadla na Vinohradech..

Představení Lakomec. Divadlo na Vinohradech. Autor: Petr Chodura – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Brněnské HaDivadlo v rámci oslav 50. výročí divadla bilancuje a připravuje na Wikipedii kvalitní prezentaci divadla včetně historických fotografií. Wiki-rezidentem je zde mladý absolvent a redaktor Milan Hábl, který koordinuje celý edukační tým divadla. Cílem je zpřístupnění fotografií a zpracování chybějících hesel osobností HaDivadla pro českou Wikipedii.

Wiki-rezidentstvím to nekončí

Průběžná spolupráce proškoleného wiki-rezidenta či wiki-rezidentky je základem úspěšných společných GLAM výstupů. Mezi takové se řadí například Jana Škodová, která po Lukášovi Nekolném převzala v roce 2018 pozici wiki-rezidentky v ZOO Praha. Pravidelné editace a zpřístupňování obrázků chybějících obyvatel pražské ZOO svědčí o tom, že si tato instituce uvědomuje edukativní význam jejího působení i na české Wikipedii.

Wiki-rezident je ve výsledku prostředkem k naplnění vize svobodné kultury a svobodného přístupu k informacím a uměleckým či vědeckým dílům pro kohokoliv bez omezení. Na prvním místě je zájem dané organizace či instituce sdílet. Příprava konkrétního wiki-rezidenta je pak procesem, se kterým Wikimedia ČR významně pomáhá.

Aratinga andský

Autor: Petr Hamerník – Zoo Praha, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dveře jsou otevřené

Stávající práce a úsilí wiki-rezidentů a wiki-rezidentek ve spolupracujících institucích naráží na některá úskalí. Jedním z nich je čas, který mohou této práci věnovat. Výhodou je, pokud je wiki-rezident či wiki-rezidentka zaměstnancem instituce a může část svého úvazku věnovat zpřístupňování a osvětě (mnohdy jako zaměstnanec edukačního oddělení). Externí spolupráce naráží zase na přístup k informacím, sbírkám a provozní nesnáze. Nicméně organizace, které toto byly schopny vyřešit, výrazně navýšily svou kapacitu sdílet a zpřístupňovat svůj obsah veřejnosti.

Tam, kde je zájem o spolupráci a ochota dedikovat část kapacit na proškolení wiki-rezidentů a zpřístupnění sbírek, velmi rádi spolupráci navážeme. Můžeme připravit speciální školení na Wikipedii, nahrávání na Wikimedia Commons nebo Wikidata. Můžeme zorganizovat editaton, přednášku či školení ve vybrané instituci (jako je tomu již roky s Národní knihovnou). Případně můžeme zareagovat na individuální poptávku a spolupráci postavit na klíč.

Všech našich partnerů i wiki-rezidentů si nesmírně vážíme a jsme moc rádi, že s nimi můžeme spolupracovat na šíření svobodné kultury a sdílení informací. Děkujeme vám!Více informací o podmínkách spolupráce naleznete na této stránce, případně na projektových stránkách jednotlivých zapojených institucí.

Wiki-rezidenti na setkání 5. března 2024 v Akademii věd. Autor: Richard Sekerak (WMCZ) – Vlastní dílo, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..