Rok 2023 očima hlavního wiki-rezidenta

Lukáš Nekolný, hlavní wiki-rezident Wikimedia ČR a spolupracovník Muzea východních Čech v Hradci Králové, zhodnotil výsledky své wiki-rezidentské práce za rok 2023.

Wiki-rezidentský program v Muzeu východních Čech

Rok 2023 byl prvním celým rokem, kdy v krajském Muzeu východních Čech v Hradci Králové (MVČ) fungoval aktivní wiki-rezidentský program. Samotná  spolupráce probíhala již v předchozích dvou letech a v září 2022 byla zpečetěna podpisem memoranda o partnerství a spolupráci. Na začátku spolupráce byl kladen důraz na rychlé odstranění počátečního nevyhovujícího stavu, kdy na Wikipedii chyběla klíčová hesla a informace o činnosti a působení muzea.

By Archiv Muzea východních Čech v Hradci Králové - Muzeum východních Čech v Hradci Králové, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114471190
FOTO: Archiv Muzea východních Čech v Hradci Králové, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

V roce 2023 jsme se tak už v rámci wiki-rezidentských aktivit mohli zaměřit na co nejvyšší kvalitu dalších zpracovávaných témat. Ta se drží tří hlavních linií:

  1. všeho, co se přímo týká muzea (budovy, expozice, výstavy a osobnosti, které zasáhly do historie muzea),
  2. osobností a významných rodů města a kraje,
  3. staveb, institucí a míst ve městě a kraji.

Zde je důležité poznamenat, že zatímco před začátkem wiki-rezidentství v muzeu problematiku staveb, expozic a aktivit MVČ pokrývaly jen dva články o souhrnné roční čtenosti přibližně 4 500 zobrazení, za rok 2023 se už jednalo o 11 stránek s více než 10 500 zobrazeními

Některá témata vyžadovala poměrně dlouhé období příprav a zpracování, než mohly být výsledné články zveřejněny. Týkalo se to zejména přehledu všech výstav konaných v muzeu během jeho více než stoleté existence. Tato stránka zároveň vytvořila důležitý rozcestník upozorňující na témata, která muzeum řešilo a představovalo, a která mají i v budoucnu potenciál být zpracována na Wiki platformách.

Jedná se zejména o místní, resp. regionální umělce, kteří v minulosti v muzeu pořádali své autorské výstavy. Mnohá z těchto jmen už takřka upadla v zapomnění. Proto je nesmírně důležité, aby je paměťová instituce, jakou je krajské muzeum, připomněla např. formou zpracovaného životopisu na Wikipedii. V té souvislosti začala být budována rozsáhlá interní databáze hesel, které by v budoucnu bylo vhodné zpracovat. Jejich počet přitom řetězově stoupá. 

Rok 2023 byl také ve znamení zpřesňování evidence činnosti zavedením hashtagů a dalších interních přehledů, které nám umožňují rozlišovat i tematické zaměření článků, na jejichž vzniku či rozvoji se muzeum podílelo. Díky tomu víme, že v rámci Wikipedie bylo založeno 25 hesel, z toho 16 se týkalo osobností. Kromě toho byly provedeny úpravy na dalších 100 heslech, přičemž v takřka 40 případech se jednalo o rozšíření většího rozsahu.

Velké množství připravovaných textů však zatím nebylo zveřejněno, neboť se jedná o dlouhodobé a časově náročné úkoly, jejichž cílem je zajistit co nejvyšší kvalitu budoucího výstupu. Samozřejmostí jsou také navazující úpravy Wikidat. V průběhu roku bylo zároveň nahráno 69 souborů na Wikimedia Commons a v budoucnu je v plánu jejich výrazné navýšení.

FOTO: Archiv Muzea východních Čech v Hradci Králové, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Specifickou kapitolu ve wiki-rezidenství představuje pětiletý projekt Ministerstva kultury NAKI III Historická lázeňská sídla jako kulturní, urbanistický a krajinotvorný fenomén. Projekt odstartoval právě v roce 2023 a první klasické publikační výstupy by z něj měly být hotovy v roce 2024. V témže roce se očekává, že budou zveřejněna i první podrobně zpracovaná hesla o tématu lázní v Česku či lázeňství obecně. 

Tyto výstupy by měly napravit dosavadní velmi neuspokojivý stav české Wikipedie, která se dosud těmto tématům věnovala jen okrajově. Již v roce 2023 k tomu probíhaly přípravy a zpracovávání prvních témat a zdrojů. Projekt je realizován v konsorciu Muzea východních Čech v Hradci Králové, Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové a Historického ústavu Akademie věd České republiky. Spolek Wikimedia ČR jej dlouhodobě podporuje.

Studenti píší Wikipedii na Univerzitě Hradec Králové

Na podzim 2023 proběhl již druhý zimní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové, kdy byla v rámci spolupráce univerzity a muzea otevřena výuka předmětu Studenti píší Wikipedii. Po předchozím roce se podařilo vychytat nejvíce problémové situace a předmět byl zakončen s 10 studenty, kteří mohli dostat zápočet. Během poslední společné hodiny zveřejnili 9 nových článků (např. Městské muzeum Nové Město nad Metují, Julius Russ, Zvon Augustin, Šrámkův statek, Novobydžovský čtverec–Memoriál Elišky Junkové). Fakt, že jeden článek zveřejněn studentem nedopatřením výrazně dříve a v nepříliš dobré kvalitě se ukázal být výjimkou.

Jinak byla tentokrát i wikipedistická komunita s kvalitou zveřejněných článků spokojená. Většinově se opět jednalo o studenty prvního ročníku, pro které to byl jeden z prvních předmětů na vysoké škole a kteří dosud neměli takřka žádné zkušenosti s prací se zdroji. Tím spíše považujeme aktuální výsledek za úspěch a příslib do budoucna.

FOTO: Klub přátel historických vozidel, z.s, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Rozvoj spolupráce s dalšími wiki-rezidenty

Na počátku roku se podpora hlavního wiki-rezidenta zaměřovala hlavně na rozvoj rezidentství v Městské knihovně v Praze. 

V průběhu léta a podzimních měsíců se podařilo GLAM wiki-rezidentství výrazně posunout. Nové wiki-rezidentské pozice zřídila Národní knihovna České republiky a zároveň Zoo Praha, která byla před lety v mnohém v GLAM projektu průlomová. Ta se po několika letech rozhodla alespoň v menším rozsahu wiki-rezidentství obnovit.

Díky tomu jsme se s kolegy ve WMČR dohodli na pravidelném společném setkání wiki-rezidentů, na němž budeme mít možnost se osobně potkávat a spolupracovat jako wiki-rezidentstký tým. Od té doby probíhají pravidelné online schůzky, na nichž můžeme sdílet své problémy i nápady, které tato specifická, a věřím, že i velmi užitečná, činnost přináší. Počátek roku 2024 ukazuje, že své wiki-rezidenty budou mít i další instituce. Je to příslib, že naše česká GLAM komunita bude růst i nadále. 

Lukáš Nekolný

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..