Generátor svolení autora: Jednoduchá cesta k darování fotografií a dalších děl Wikipedii

Wikipedie je jedním z nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších zdrojů informací na světě. Úložiště Wikimedia Commons, sesterský projekt Wikipedie, plní obdobnou roli pro obrázky a další mediální díla.

Pokud jste fotograf, zástupce firmy, producent nebo vlastníte autorská práva k nějakému vizuálnímu dílu, můžete ho za pomocí Generátoru svolení autora jednoduše věnovat Wikipedii. Umožníte tak jeho celosvětové využití, které nebude omezené jen na Česko.

Tato webová aplikace, dostupná na adrese svoleniautora.wikimedia.cz, je jedním z nástrojů, kterými spolek Wikimedia Česká republika usnadňuje rozvoj svobodných znalostí a přispívá k růstu Wikipedie a dalších projektů.

Co je Generátor svolení autora?

Generátor svolení autora je užitečný nástroj, který umožňuje darovat vizuální materiály Wikipedii a dalším projektům Wikimedia bez nutnosti registrace. Tento nástroj může využít nejen autoři daného díla, ale i vlastníci autorských práv, jako jsou dědici, galerie, producenti filmů nebo zástupci firem.

Jak funguje Generátor svolení autora?

Postup darování vizuálních materiálů je velmi jednoduchý a přehledný:

  1. Návštěva webu: Otevřete stránku svoleniautora.wikimedia.cz.
  2. Vyplnění formuláře: Zadáte své osobní údaje a informace o materiálu, který chcete darovat. Zároveň uvedete, zda jste autorem nebo vlastníkem autorských práv k danému materiálu. Můžete specifikovat licenci, pod kterou má být materiál uvolněn, a podmínky jeho použití.
  3. Generování a odeslání e-mailu: Aplikace na základě zadaných údajů vygeneruje e-mail. Ten pak zašlete na uvedenou adresu. Odesláním e-mailu potvrzujete, že máte právo materiál darovat, a dáváte svolení k jeho použití na Wikipedii a dalších projektech Wikimedia

V případě jakýchkoliv dotazů se můžete mailem obrátit na jan.beranek@wikimedia.cz nebo využít služeb Wikiporadny.

Kdo může Generátor svolení autora využít?

Generátor svolení autora je otevřený široké škále uživatelů, nejen individuálním autorům, ale také archivům, galeriím, výtvarníkům, filmovým producentům a distributorům nebo neziskovým organizacím různého typu a zaměření.

Zdědili jste archivní fotografie?

V případě, že jste dědicem autorských práv k fotografiím nebo jiným vizuálním materiálům, máte právo s těmito díly nakládat stejně jako původní autor. To zahrnuje i možnost darovat je Wikipedii prostřednictvím Generátoru svolení autora. Jako dědic tak můžete přispět k uchování a sdílení kulturního dědictví tím, že umožníte, aby díla vašeho předka byla dostupná široké veřejnosti prostřednictvím Wikipedie.

Jak je to s díly, které vytvořili vaši zaměstnanci?

Autorský zákon stanovuje tzv. zaměstnanecké dílo. Pokud je dílo vytvořeno v rámci plnění pracovních úkolů, autorská práva k němu zpravidla náleží zaměstnavateli, pokud není dohodnuto jinak. Tento fakt je důležitý zejména pro firmy, které chtějí darovat fotografie nebo jiná díla vytvořená jejich zaměstnanci. V takovém případě by svolení mělo být uděleno osobou oprávněnou za firmu jednat.