Hlavní fotografická soutěž na české Wikipedii: Czech Wiki Photo letos po šesté!

Czech Wiki Photo  je hlavní fotografická soutěž pořádaná spolkem Wikimedia Česká republika. Je stálicí mezi fotografickými soutěžemi, ve které se pravidelně utkávají stovky fotografů. Soutěž je určena pro všechny amatérské i profesionální fotografy a fotografky působící v Česku, kteří chtějí přispět k rozšíření obsahu Wikipedie a dalších projektů Wikimedia svobodnými fotografiemi.

Foto: Létající drahokam, autor: Luckhy86, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Proč soutěžit v Czech Wiki Photo?

Cílem Czech Wiki Photo je motivovat fotografy k pořizování a nahrávání fotografií, které mohou vhodně ilustrovat články na české Wikipedii. 

Soutěž probíhá každoročně v období mezi 1. listopadem a 31. říjnem následujícího roku. Soutěžit lze ve třech hlavních kategoriích:

  • Příroda
  • Společnost, kultura a události
  • Vytvořeno člověkem

Protože je cílem soutěže získávat kvalitní fotografie, pro ilustrace článků na Wikipedii je u fotografií vedle umělecké hodnoty posuzována také její užitečnost. 

Do každé kategorie může fotograf přihlásit až 3 fotografie. Minimální požadovaná velikost souboru je 2 MB a nejmenší rozměr kratší strany fotografie alespoň 2160 px. Fotografie musí být pořízené na území České republiky. 

Foto: Moravská zebra, autor: Konstantin Zhdanov, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Výhry pro vítěze

Autoři nejlepších fotografií v každé kategorii soutěže Czech Wiki Photo 2024 obdrží poukaz na roční předplatné programu Zoner Photo Studio X od partnera soutěže Zoner, wikipedistické vyznamenání a drobné ceny od spolku Wikimedia ČR. Navíc bude oceněna i fotografie nejlepšího nováčka na Wikipedii.

Jak se zapojit

Chcete-li se zapojit do soutěže Czech Wiki Photo 2024, stačí nahrát své fotografie na Wikimedia Commons a vyplnit správnou kategorii. Pro nahrávání fotografií je k dispozici jednoduchý formulář. Pokud nemáte zkušenosti nahráváním obrázků na Wikipedii, na stránkách soutěže naleznete stručný videonávod. 

Soutěžní fotografie musí být pořízené na území České republiky v období od 1. listopadu 2023 do 31. října 2024. Uzávěrka soutěže je 31. října 2024. 

Veškeré informace o soutěži včetně pravidel naleznete na stránkách Czech Wiki Photo 2024

Foto: Veverka obecná (Sciurus vulgaris), autor: Olga Havlíčková, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.