Měsíc žen na Wikipedii ji obohatil o 382 nových a celkem 565 editovaných článků

Březen a první týden v dubnu patřil na Wikipedii opět ženám a tématům s ženami spojenými. Díky výzvě Měsíc žen na Wikipedii, který již po sedmé pořádal spolek Wikimedia Česká republika, se podařilo 91 wikipedistům a wikipedistkám vytvořit 382 článků a dalších 183 rozšířit – celkem udělali 565 editací.

Letos jsme se společně sešli čtyřikrát: v Americkém centru, na Akademii věd, na Fakultě sociálních věd UK a ve Státním oblastním archivu v Praze. Spolupráce s různými partnery dlouhodobě pomáhá zasáhnout rozmanitou výseč témat a žen, resp. jejich biografií, které je potřeba pro Wikipedii zpracovat. Ať už jde o témata týkající se např. vědních disciplín či kulturních oblastí. Díky tomu se výzvě daří přilákat k editování nováčky s expertním vhledem. 

Cílem výzvy je jednak motivovat více žen k editování Wikipedie a jednak zvětšit objem biografií a souvisejících článků, které o ženách a s nimi spojených tématech pojednávají. V současnosti se na české Wikipedii nachází 120 tisíc biografií mužů a jen 26 tisíc biografií žen. Nepoměr je také v rozložení editorů. Pouze 1 z 10 dobrovolných editujících je žena. Do psaní článků se mohl v rámci výzvy zapojit kdokoliv – buď online z pohodlí svého domova, nebo přijít na některou z našich akcí, kde byli nejen úplným nováčkům k ruce naši zkušení lektoři a lektorky. 

Editování společně s velvyslancem

Hlavní akcí Měsíce žen na Wikipedii je již tradičně editaton v Americkém centru v Praze. Ve čtvrtek 21. března přišlo editovat 37 lidí a 5 se jich připojilo online.

„Editaton se zde konal již posedmé, velice si ceníme naší dlouhodobé spolupráce. Je to skvělá možnost jak sdílet společný zájem, slyšet příběhy jednotlivých článků a být svědkem cesty, kterou k jejich vytvoření musejí editoři a editorky ujít,“ říká Klára Joklová, výkonná ředitelka spolku Wikimedia Česká republika.

Na světě je spousta zajímavých žen, ať už v politice, v umění, ve vědě. Je škoda, že o nich víme tak málo a že na Wikipedii nemají zastoupení, které by si zasloužily.

– Kristina Němcová, účastnice editatonu

Vzácným hostem byl velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet. Vyzkoušel si, jak se do Wikipedie přispívá a utvrdil naše dobré vztahy s americkou ambasádou, která spolek Wikimedia Česká republika dlouhodobě podporuje.

„Píšu článek o české sochařce Dagmar Šubrtové. Měla už asi 20 samostatných a nespočetně kolektivních výstav, takže ta tvorba hesla není příliš jednoduchá,“ komentuje Jiřina Kádnerová. Její článek vychází čistě z vlastních rešerší, za informacemi pro článek cestovala i do různých knihoven a galerií. Referencí – odkazů na literaturu nebo relevantní weby – je v článku na 125. 

Na tvorbu článku si našel čas i hlavní lektor spolku Wikimedia ČR, Pavel Bednařík: „Rozhodl jsem se přispět článkem o německé herečce Sandře Hüller, která hrála v oscarovém filmu Zóna zájmu a myslím si, že zrovna ona si zaslouží být na české Wikipedii.“

Ženy, média a Wikipedie: Téma pro studenty FSV UK

Autor: Jan Beránek, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Workshop Ženy, média a Wikipedie byl prvním, který jsme organizovali ve spolupráci se spolkem Studenti IKSŽ na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Financování zajistil grant od Akademického senátu FSV UK. 

Pozvání do diskuse přijala zahraniční reportérka České televize Ilona Zasidkovyčová, doprovodila ji editorka Pavlína Tomášová. Přednáška se věnovala zejména působení Ilony na Ukrajině, při diskusi byl dán prostor tématům souvisejícím např. s genderovými předsudky. Díky workshopu vznikl také článek právě o Iloně Zasidkovyčové nebo byla nahrána fotka Markéty Fialové.

„Workshop Ženy, média a Wikipedie patřil mezi nejzajímavější edukační akce spolku Studenti IKSŽ. Podobné praktické kurzy s přesahem do jiného druhu mediální komunikace, než je zpravodajství, popřípadě PR, jsou na našem institutu bohužel nedostatkovým zbožím, a tak se stávají velmi žádanými ze strany studentů. Budeme velice rádi, pokud se spolkem Wikimedia ČR budeme moci spolupracovat i nadále!

– Michael Benda, místopředseda spolku Studenti IKSŽ

Ženy ve vědě – zvuky klávesnic se opět rozezněly Akademií věd

Již podruhé jsme spojili síly s Fyzikálním ústavem Akademie věd a hned z kraje editační výzvy jsme se potkali v krásných prostorách hlavní budovy Akademie věd na Národní třídě – tématem tohoto editatonu byly, stejně jako minulý rok, Ženy ve vědě. Samotné editování doprovodila putovní výstava České vědkyně a jejich přínosy nejen české vědě

Kromě Fyzikálního ústavu se letos zapojil také Historický ústav a wiki-rezidenti z několika partnerských institucí, muzeí a knihoven. Účastníci tvořili pestrý mix vědeckých pracovníků, wikipedistů a seniorů. Čas na editování si našel i předseda spolku WMČR Michal Reiter a spolu s ním několik dalších členů. 

Atmosféru akce můžete načerpat třeba skrze fotografie Richarda Sekeráka.

Ženy a archivy

Součástí Měsíce žen na Wikipedii byla v letošním roce také akce nazvaná Ženy a archivy, kterou jsme připravili jako součást GLAM spolupráce se Státním oblastním archivem v Praze (SOA). Seminář a workshop zaměřený na významné ženy a jejich odkaz byl určen středočeským archivářům a archivářkám, kteří si vyzkoušeli psaní a zdrojování původních článků. Mj. vznikly  nové příspěvky, jako např. článek o významné řeholnici Antoinettě Olze Chotkové.

Jak dopadla soutěž o ceny?

Všechny účastníky a účastnice výzvy jsme ocenili virtuální „medailí“ (uživatelským vyznamenáním vytvořeným právě pro tuto událost). Navíc pro prvních 100 účastnic a účastníků výzvy Měsíc žen na Wikipedii poskytl partner soutěže Audioteka měsíční vstup do svého Audiotéka klubu, což znamená přes 1 500 titulů k poslechu bezplatně v rámci předplatného a 20 % slevu na tisíce dalších audioknih.

Mezi 10 vítězů a vítězek jsme rozdělili poukázky od nakladatelství wo-menroční předplatné časopisu Heroine a další ceny. Kdo mezi ně patří? Podívejte se do tabulky níže.

NejaktivnějšíKarelkam83 příspěvků
Svajcr54 příspěvků
Dobroš36 příspěvků
Cena porotyNaďačelkvalitní texty o součaných vědkyních
Miroslava Fišerovákvalitní texty o současných světových umělkyních
JanaJinMarie Krakešová, Štěpánka Jislová
HalfirienEmma Stebbins, Adelaide Johnson
Jrnka kaDagrmar Šubrtová
RomanvysanskyMatky z Náměstí nebeského klidu
MAKY.ORELPříkrm

O vyhodnocení soutěže se postarali:

Projekt finančně podpořilo Velvyslanectví USA v České republice v rámci programu Small Grants. 

Děkujeme našim partnerům i všem, kdo se do letošní výzvy zapojili. Vítězům gratulujeme. Těšíme se opět za rok!

Pokračujeme nejen v březnu

V průběhu celého roku je aktivní skupina Ženy na Wikipedii na Facebooku. Budeme moc rádi, pokud se do ní přidáte a budete zde sdílet zkušenosti, navzájem si radit s editováním, sdílet články o významných ženách nebo tipy na články chybějící. Zajímá nás, co editorky a editoři na Wikipedii zažívají a jak toto prostředí dál kultivovat. Zapojte se také! Pojďme vytvořit skupinu lidí, která ženy na Wikipedii vítá.

Podívejte se za námi do Amerického centra

Jak probíhal editaton v Americkém centru? Podívejte se na video níže, ze kterého načerpáte atmosféru místa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..