Mikrosoutěž Ohrožené stavby – fotky budov, které brzy zmizí!

V České republice jsou tisíce staveb, kterým hrozí demolice. Mnoho z nich dlouhodobě chátrá, jiné jsou ohrožené v důsledku změny územního plánu. U některých demolice už začala a je poslední šance je vyfotit. 

Ohrožené stavby 

Dennodenně nám před očima mizí mnoho staveb. Některé jsou úplně zbourány, jiné jsou modernizovány a jejich podoba se zásadně promění. Z tohoto důvodu jsme se ve spolku Wikimedia ČR rozhodli zorganizovat fotografickou soutěž zaměřenou na zdokumentování ohrožených staveb.

Zapojilo se 58 fotografů

Soutež probíhala od 26. února do 7. dubna a k propagaci soutěže byl použit banner na Wikipedii, který výrazně zvýšil návštěvnost stránky. Do soutěže se tak zapojilo celkem 58 fotografů, kteří dohromady nahráli 175 fotografií. Na úspěšnosti soutěže měla navíc vliv skutečnost, že si téma ohrožených staveb vybrali samotní Wikipedisté.

Mezi nahranými fotografiemi se objevily stavby  jejichž demolice nebo přestavba je, mnohdy doslova, na spadnutí (například Multifunkční dům na Rokycanově nebo Vyšehradský železniční most). Nahrané byly i historické fotografie už neexistujících budov, například Hotelu Praha nebo Studentského domova na Albertově. Všechny nahrané fotografie si můžete prohlédnout v soutěžní galerii

Kdo vyhrál?

V porotě soutěže zasedli vítězové hlavní fotografické soutěže Czech WIki Photo 2023 Olga Havlíčková, Luckhy86 a fotograf, člen rady spolku Wikimedia ČR Tadeáš Bednarz (wikipedista:Plánovací kalendář). 

Hodnocení poroty bylo velmi těsné. Na první místě se umístila fotka Nepomyšl č.p. 90 od Gampeho. Na druhém místě se umístil snímek Zámeček v Omleničce od Anaj7

1. místo fotografie Nepomyšl č.p. 90, autor: Gampe, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
2. místo místo fotografie Zámeček v Omleničce, autor: Anaj7, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Fotografové, kteří se umístili na prvním a druhém místě vyhrávají poukaz na roční předplatné programu ZPS X na úpravu fotografií od partnera soutěže Zoner a.s a poukázku na fotografické služby od společnosti FotoŠkoda, která dlouhodobě podporuje svobodnou tvorbu na Wikipedii. 

Výhercům srdečně blahopřejeme!

Wiki Loves Earth začíná 1. května!

Pokud jste se nestihli zapojit do soutěže, nemusíte zoufat. Od středy 1. května můžete nahrávat fotografie do českého kola mezinárodní soutěže Wiki Loves Earth Czechia 2024

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..