Březen – Měsíc žen na Wikipedii.  Doplňme na Wikipedii vědkyně, umělkyně, političky a další významné ženy, vyzývá Wikimedia ČR

Březen – Měsíc žen na Wikipedii.  Doplňme na Wikipedii vědkyně, umělkyně, političky a další významné ženy, vyzývá Wikimedia ČR

Měsíc žen na Wikipedii 2024 trvá od 1. března do 8. dubna. K psaní článků na Wikipedii ženami a o ženách vyzývá spolek Wikimedia Česká republika a jeho partneři. Editatony proběhnou 21. 3. v Americkém centru, 5. 3. v Akademii věd ČR a 25. 3. na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy připojit se ale lze i online.

Březen se stává již po šesté Měsícem žen na Wikipedii. Cílem výzvy je přilákat ženy k editování Wikipedie a zároveň zvětšit objem biografií a souvisejících článků, které o ženách pojednávají. V současnosti se na české Wikipedii nachází 120 tisíc biografií mužů a jen 26 tisíc žen. Nepoměr je také v rozložení editorů. Pouze jedna z deseti dobrovolných editujících je žena.

Řada vědkyň, umělkyň či političek na české Wikipedii stále chybí. Svůj článek například postrádá současná švýcarská prezidentka Viola Amherd. Chceme proto vyzvat ženy, ale také muže, abychom společně vytvořili nebo doplnili co nejvíce článků o ženách nebo s ženami spojovaných,“ říká výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.

Účastnice a účastníci výzvy mohou články psát z pohodlí svého domova, pokud jsou nováčky nebo se sami editovat obávají, mají možnost přijít na některý z editatonů. Jde o tzv. editovací maratony, kde začátečníkům s editováním pomohou zkušené lektorky a lektoři.  Hlavní editaton Ženy na Wikipedii se bude konat 21.3. v Americkém centru od 15:00 do 18:30. Připojit se lze i online.


5. 3. 2024 pořádáme ve spolupráci s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR editaton Ženy ve vědě, který proběhne na Akademii věd na Národní třídě v Praze ve 14:00–18:00.

25. 3. 2024 proběhne přednáška s workshopem Ženy, média a Wikipedie ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a spolkem Studenti IKSŽ.

Na 4. 4. 2024 připravujeme ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze odborný editační seminář pro zaměstnance okresních archivů s tematikou významných žen.

Účastníci a účastnice mohou vyhrát některou z cen, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Projekt finančně podpořilo Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze v rámci programu Small Grants.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..