Vítej v public domain, Myšáku Mickey!

Lukas Mezger

Komunita Wikimedia oslavila 1. ledna 2024 milník pro svobodné vědění. První filmy s myšákem Mickeym z roku 1928 se staly spolu s mnoha dalšími tvůrčími díly z celého světa součástí kolekce děl pod veřejnou doménou.

Ahoj myšáku!

1. ledna 2024 jsme oslavili celosvětový Den veřejné domény (Public Domain Day), neoficiální svátek, kdy se komunity Wikimedia připojují k tvůrcům, archivářům a aktivistům z celého světa, aby oslavili výsledky umění a vědy, které mohou všichni volně používat. Letošní rok se vyznačuje speciálním přírůstkem do historie animovaného filmu: Steamboat Willie (Parník Willie), první zveřejněný krátký animovaný film s postavou Mickey Mouse, je nyní dostupný pod veřejnou licencí. Spolu s mnoha dalšími tvůrčími díly z celého světa vypršela ve Spojených státech autorská práva na tento film a nyní je k dispozici všem. 

Ub Iwerks, Public domain, via Wikimedia Commons

Celosvětové komunity Wikimedia (dobrovolníci a skupiny, které přispívají do Wikipedie a dalších projektů Wikimedia) oslaví tuto událost nahráním stovek děl, která lze nyní použít k ilustraci a doplnění článků o mnoha různých tématech. Pro začátek se na titulní stránce anglicky psané Wikipedie objevila celovečerní verze filmu ve vysokém rozlišení. Chcete-li si prohlédnout všechna díla, která budou součástí Public Domain, podívejte se na rozšiřující se seznam na Wikimedia Commons.

„Public Domain je o naší společné kultuře: o umění a kráse, které jsme společně zdědili a které si poneseme i do budoucnosti,” říká Selena Deckelmannová, produktová a technologická ředitelka nadace Wikimedia Foundation. „V tento výjmečný den oslavujeme, že díla chráněná autorskými právy nakonec patří nám všem.“

Necelých osm minut dlouhý film Parník Willie (Steamboat Willie) nejenže představil nejpopulárnější z mnoha kreslených postaviček Walta Disneyho, ale byl také jedním z prvních kreslených filmů s plně postprodukovanou synchronizovanou zvukovou stopou. To přispělo k popularitě filmu po jeho uvedení v roce 1928.

Zápas o svobodnou licenci

Autorská práva na film Steamboat Willie měla původně vypršet v roce 1984. V průběhu desetiletí společnost Walt Disney úspěšně lobbovala za prodloužení doby trvání autorských práv podle amerického práva, nejznámější byla reforma z roku 1998, která dostala přezdívku „zákon na ochranu myšáka Mickeyho“ (Mickey Mouse Protection Act), protože jejím nejvýznamnějším příjemcem byla slavná Disneyho kreslená postavička.

Prodloužená doba ochrany však na konci loňského roku vypršela. Nyní může film Parník Willie sdílet a  remixovat každý, aniž by musel nejprve získat licenci. To se týká i velkého množství tvůrčích děl vydaných v roce 1928, například dětské knihy Púovo zátiší (The House at Pooh Corner) od A. A. Milneho nebo symfonické básně Američan v Paříži od George Gershwina. 

Je však důležité poznamenat, že postava myšáka Mickeyho zůstává chráněna jako registrovaná ochranná známka, neboť zanikla pouze autorská práva k filmu z roku 1928. Autorská práva k těmto dílům rovněž nadále přetrvávají v řadě jurisdikcí mimo Spojené státy, jak je vysvětleno níže.

Případ Prokofjev

V některých zemích se celé hudební dílo ruského skladatele Sergeje Prokofjeva – včetně jeho nejslavnějšího díla Péťa a vlk – dostává do režimu Public Domain na základě právního principu, který umožňuje ukončit ochranu autorských práv sedmdesát let po smrti tvůrce. Dalšími slavnými díly v těchto jurisdikcích, která se jsou dneškem oslavována, jsou báseň Dylana Thomase Nechoď vlídně do té dobré noci (Do Not Go Gentle into That Good Night) a skladby romsko-francouzské jazzové ikony Django Reinhardta, který se nejvíce proslavil skladbou Minor Swing z roku 1937.

Díla Sergeje Prokofjeva jsou skvělým příkladem toho, jak obtížné je vymezit hranice Public Domain. Podle ruského autorského zákona je jeho dílo veřejné již řadu let a mnoho dalších jurisdikcí jeho příklad následovalo. Přesto byla ve Spojených státech amerických v rámci velmi diskutované reformy autorského práva z roku 1994 autorská práva na Péťu a vlka obnovena a prodloužena do roku 2031, a to až poté co v této zemi vypršela. Slavná Prokofjevova skladba byla uváděna jako příklad, když byl zákon (neúspěšně) napaden u Nejvyššího soudu USA. Současně zůstane hra Steamboat Willie chráněna v řadě jurisdikcí nejméně do roku 2042, protože její spolutvůrce, Disneyho spolupracovník Ub Iwerks, žil až do roku 1971.

Vzhledem k tomu, že tato významná díla je nově možné volně využívat, sdílet a opakovaně používat, je Den svobodné domény významnou událostí nejen pro současné tvůrce a shromažďovatele informací, jako jsou dobrovolnické komunity Wikimedia, ale také pro nás –  jejich „konzumenty.“

V době, kdy čtete tyto řádky, je dost pravděpodobné, že některý z dobrovolníků již nahrál nová díla pod veřejnou licencí do Wikimedia Commons, knihovny volně použitelných ilustrací, fotografií, kreseb, videí a hudby, která nedávno dosáhla milníku 100 milionů položek. Tato díla se brzy začnou objevovat v příslušných článcích Wikipedie. Díky úsilí těchto dobrovolníků Wikimedia mohou lidé na celém světě vidět, sdílet a využívat širokou škálu tvůrčích děl na Wikipedii i mimo ni. 

Lukas Mezger je dobrovolný editor Wikipedie z Německa. Pracuje jako právník v oblasti médií a informačních technologií a je držitelem doktorátu z autorského práva na univerzitě v Kielu.

Přeložil a mezititulky doplnil Pavel Bednařík

Originální článek najdete na diff.wikimedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..