Jak to tenkrát celé bylo? Česká Wikipedie slaví jubileum svého zakladatele Miroslava Malovce

9. prosince 2023 proběhlo ve Skautském institutu v Praze Setkání pamětníků založení české Wikipedie u příležitosti jubilea jejího zakladatele Miroslava Malovce. Akce se zúčastnili esperantisté, wikipedisté, pamětníci i zástupci Wikimedia ČR. Kromě jubilanta vystoupil i vzácný host Chuck Smith a organizátor akce Marek Blahuš, který zde představil svou publikaci Jak se zrodila česká Wikipedie.

Vítej ve Wikipedii v češtině, což je encyklopedie budovaná v síti. Česká Wikipedie započala teprve v roce 2002, její články najdeš v rubrice Kompletní seznam článků. Chceme jich mít víc než 100.000, takže do práce! Všichni – včetně tebe – mohou redigovat každý článek, opravit jazykové chyby, rozšířit článek, psát stručně nebo dlouze.“ Přesně takto zněl první překlad hlavní stránky jen pár měsíců zrozené české Wikipedie.

Napsal ho Miroslav Malovec, esperantista a čestný člen spolku Wikimedia Česká republika, který 8. prosince oslavil své 70. narozeniny. Toto životní jubileum se stalo příležitostí pro vzpomínkovou a oslavnou akci Setkání s pamětníky, která se uskutečnila 9. prosince ve Skautském institutu v Praze.

A jak to tenkrát celé bylo?

Na začátku české Wikipedie stála její esperantská verze, pro kterou esperantista Miroslav Malovec zpracoval návod pro nováčky. Její zakladatel Chuck Smith později Miroslava Malovce vyzval, aby založil i její českou odnož. Ten tak učinil překladem zdrojového kódu z esperanta do češtiny. Česká Wikipedie byla konečně v češtině!

Foto: Jan Beránek, Wikimedia Česká republika, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Na setkání 9. prosince byli přítomni oba pánové „zakladatelé“ a celá řada dalších pamětníků, esperantistů, wikipedistů, členů Wikimedia Česká republika a vůbec příznivců Wikipedie. Chuck Smith zde představil svůj pohled na založení české Wikipedie, a to stylově přesně v duchu jejího vzniku přednáškou v esperantu, která byla tlumočena do češtiny.

Následně Marek Blahuš, organizátor akce a dlouholetý wikipedista a esperantista, představil osobnost jubilanta – zejména jeho činnost jazykovědnou, překladatelskou a literární. Dozvěděli jsme se, že Miroslav Malovec je civilním povoláním prodavač elektrosoučástek a dříve pracoval jako kontrolor technických výkresů ve Zbrojovce Brno, a že psaní je pouze jeho koníčkem. 

Zakladatelské osobnosti Wikipedie si neuvědomovaly velikost svých činů, protože ty tehdy skutečně nebyly velké: Jedna editace, jeden překlad… podobné milionům příštích. Jedna důležitá věc je ale odlišovala: zatímco navazovat na jiné je snazší, být první vyžaduje notnou dávku nadšení a idealismu,“ vypozoroval Blahuš.

Archeologický výzkum

Foto: Jan Beránek, Wikimedia Česká republika, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Marek Blahuš, na Wikipedii známý pod přezdívkou Blahma, v rámci večera představil svůj dlouholetý „archeologický“ výzkum, jehož výsledky představil v publikaci Jak se zrodila česká Wikipedie, kterou věnoval právě Miroslavu Malovcovi. Její vznik podpořila Wikimedia ČR z komunitních minigrantů. Kniha mapuje nejstarší dějiny české Wikipedie a okolnosti jejího zrodu a přináší řadu nových informací, zejména co se týče chronologie a role dosud neznámých raných propagátorů a přispěvatelů. Součástí jsou i citace nejstarších verzí stránek a vybraných zpráv o Wikipedii v prvních letech její existence. 

Akce se nesla v příjemném duchu snoubení esperanta a Wikipedie. Z globálního hlediska spojení netypické, pro českou Wikipedii však více než příznačné. Jsme rádi, že si hosté i účastníci večer užili a těšíme se na další jubileum.

Za Wikimedia Česká republika přejeme panu Malovcovi mnoho dalších úspěchů a především hodně zdraví a české Wikipedii další rozvoj a podobně zapálené uživatele a editory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..