Česká Wikipedie v prosinci oslavuje seniory a seniorky

Wikimedia Česká republika zasvěcuje prosinec oslavě seniorů. Měsíc seniorů oceňuje aktivní seniory na Wikipedii a dodává odvahu váhajícím. V rámci Měsíce proběhne setkání pamětníků založení Wikipedie i celá řada kurzů, srazů a večerní Wikiškola.  Wikimedia ČR uspořádala v roce 2023 na 40 bezplatných kurzů, díky nimž bylo vytvořeno 130 unikátních článků, upraveno 1500 článků a nahráno 600 souborů. To vše i díky veřejné sbírce.

Senioři na české Wikipedii tvoří jednu z nejvýraznějších editorských skupin. Proto se Wikimedia Česká republika rozhodla vedle zaběhlého programu Senioři píší Wikipedii zasvětit seniorům na Wikipedii celý měsíc a dokázat, že senioři a Wikipedie se, možná navzdory nesprávnému prvnímu dojmu, dokonale snoubí. Prosinec se tak na Wikipedii stává Měsícem seniorů.

Měsíc seniorů chce vyzdvihnout stávající wikiseniory a dodat odvahu váhajícím

FOTO: Wikiklub Praha 2023, Pavel Bednařík (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Měsíc seniorů je oslavou aktivních seniorů na Wikipedii, oceňuje jejich práci a ukazuje, že jsou nejen pro českou Wikipedii důležití. Absolventi seniorských aktivit se v sobotu 9. prosince 2023 setkají na akci věnované pamětníkům založení české Wikipedie, která se koná u příležitosti jubilea Miroslava Malovce, který je prvním editorem české Wikipedie. Na akci kromě jubilanta vystoupí zahraniční host Chuck Smith, který rovněž stál u založení české Wikipedie, a wikipedista a esperantista Marek Blahuš, který představí výsledky svého unikátního „wiki-archeologického“ výzkumu o prvních dvou letech existence české Wikipedie. Výzkum bude Wikimedia ČR také brzy publikovat knižně.

Měsícem seniorů chce ale Wikimedia ČR do tajů digitálního světa vtáhnout také nové zájemce a zájemkyně, kteří se chystají své stáří prožít aktivně, chtějí získat smysluplnou zálibu, přátele a předat své životem nabyté dovednosti dál. Pro ně se chystají pravidelné kurzy, kde se dozvědí o principech a základech editování Wikipedie. Kurzy probíhají online i živě, a to nejen v Praze, ale také v Českých Budějovicích a Olomouci. Zájemkyně a zájemci se mohou navíc zúčastnit tzv. Večerní Wikiškoly, specializované dílny wikipedistických dovedností, která se 12. prosince od 17:00 zaměří na Wikidata.

V roce 2023 bylo díky seniorům a seniorkám upraveno 1500 článků

Senioři patří k Wikipedii! Jejich rozhled, hluboké znalosti a zkušenosti se potkávají s chutí předávat je dál. Naučit se přispívat na Wikipedii je skvělý způsob, jak toho docílit, a navíc obohatit světovou online encyklopedii. Ti nejnadšenější absolventi našich kurzů napsali stovky článků o osobnostech, historii, umění nebo dalších tématech jim blízkých. Často jde o oblasti, kterým se ve své profesi věnovali celý život. Díky projektu získávají pocit sounáležitosti, koníček a radost z obsahu, který tvoří pro veřejnost. A jak dodává náš zkušený wikipedista Mojmír Churavý, nestojí je to ani kůži z hada!“ říká Klára Joklová ředitelka Wikimedia Česká republika.

Díky 40 kurzům, které Wikimedia ČR pro seniory a seniorky z celého Česka zdarma v roce 2023 uspořádala, bylo vytvořeno 130 unikátních článků, upraveno na 1500 článků a nahráno 600 souborů na Wikimedia Commons, které slouží jako úložiště licenčně volného multimediálního obsahu.Na tomto úspěchu se podílela také celá řada dárců, kteří program Senioři píší Wikipedii podpořili skrze veřejnou sbírku. Jak říká František, absolvent našeho kurzu pro seniory, o projektu Senioři píší Wikipedii: „Je to mimořádná příležitost pro lidi v mém věku, tedy pro seniory, udělat něco pro sebe a pro širší veřejnost.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..