Wikipedie slaví listopadové události soutěží Československo

Wikipedistická soutěž Československo se spolu s oslavou 17. listopadu přehoupla do své druhé poloviny. Soutěžit lze do 10. prosince. Účastníci nejen uchovají informace o reáliích Československa pro příští generace, navíc si mohou odnést odměnu ve formě ponožek pro všechny účastníky nebo knížky, pokud se umístí mezi nejlepšími deseti. Inspirujte se články, které již v rámci letošní výzvy vznikly a podívejte se, jak můžete vyhrát i vy.

Vzpomínáte na Československo?

Československo bylo pro mnohé z nás nedílnou součástí našich životů, pro jiné je to vzpomínka rodičů nebo látka z hodin dějepisu. Ať je to jakkoliv, období trvání společného státu Čechů a Slováků je významnou součástí našich dějin a je důležité si jeho existenci připomínat. A to zejména nyní, kdy slavíme listopadové události i naši společně vydobytou svobodu. Přitom témat, která nejsou zatím na Wikipedii pokryté, je celá řada. Jedná se o dějinné události, zajímavé osobnosti, ale i předměty a fenomény každodenní potřeby.

Foto: :Piercetp, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Úřad pro tiskový dozor, chalupa Václava Havla na Hrádečku nebo časopis Pionýr jsou příklady pojmů, které na Wikipedii stále nemají své heslo. Přitom stačí vyhledat důvěryhodný zdroj a převést ho do encyklopedického stylu. Můžete se také podívat do rodinného archivu, třeba tam najdete fotografie zachycující průběh 17. listopadu ve vašem městě. Ze Sametové revoluce je na Wikimedia Commons pouze 63 fotografií a z toho 38 pouze z Prahy!

Pokud nevíte, jak na to, podívejte se do našeho průvodce nebo se zúčastněte každé pondělí večer naší Wikiporadny, kde vám zkušení lektoři rádi pomohou. Nejlepší volbou je ale přihlásit se na jeden z našich editatonů, které v rámci výzvy pořádáme a zúčastnit se osobně nebo online společného editování článků.

Přijďte na editaton a přednášku v Hradci Králové a Olomouci

Pokud jste na Wikipedii nováčky, určitě se vám při psaní článků a nahrávání fotek může hodit pomoc zkušenějších wikipedistů. Té se vám dostane na editatonech v Hradci Králové a Olomouci.

Jak vypadá editaton? 

Po úvodu zkušeného lektora a wikipedisty se společně pustíme do editování článků. Heslo si mohou účastníci vybrat sami nebo s pomocí lektorů. Ti jsou k dispozici pro konzultace a pomoc po celou dobu editování. Na konci sdílíme, na jakých článcích jsme pracovali, s jakými problémy jsme se potýkali a z čeho máme radost. Aby šlo editování lépe od ruky, bude pro všechny zdarma k dispozici drobné občerstvení.

V rámci editačního maratonu v Hradci Králové se můžete těšit také na historickou přednášku Českoslovenští veteráni první světové války 1918-1938 jako historický fenomén docenta Jiřího Hutečky (HÚ FF UHK).

Už bylo provedeno 63 editací nejrůznějších článků

K 17. listopadu bylo zatím v rámci výzvy vytvořeno a rozšířeno 51 článků. Na Wikipedii přibyly informace mimo jiné do následujících článků:

Jak vidíte, témat pro hesla je opravdu mnoho. Jedno je ale spojuje – popisují reálie společné historie Čechů a Slováků, kterou je třeba uchovat pro příští generace. Přidejte se k této snaze, a kromě dobrého pocitu si odnesete i věcnou odměnu.

Odměnou jsou stylové ponožky i kvalitní historická literatura

Partnerem letošního ročníku soutěže je opět Klub Pánů z Ponožkovic, který nám daruje 100 párů ponožek v československých barvách a 2měsíční členství pro prvních 100 účastníků. Deset vítězů si navíc odnese knižní ceny od nakladatelství Academia a nakladatelství Historického ústavu AV ČR.

Foto: Ponožkovice.czCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Děkujeme Ponožkovicím, nakladatelství Academia i nakladatelství Historického ústavu AV ČR, za to, že podporují svobodné informace pro všechny. Naše díky patří také wikipedistům a wikipedistkám, kteří se do soutěže již zapojili, i těm, kteří to teprve mají v plánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..