Jaké bylo seniorské WikiMěsto v Lysé nad Labem?

Náš program pro seniory již tradičně v září vyvrcholil víkendovou akcí, která byla odměnou pro účastníky kurzů. Seniorské WikiMěsto se tentokrát odehrálo v Lysé nad Labem. Pestrý program zahrnoval návštěvu památek, výlety i práci na Wikipedii.

Co je Seniorské WikiMěsto?

Účastníci Seniorského WikiMěsta při prohlídce zámku Bon Repos, Autor: Marie Dirillo, CC-BY-SA 4.0, via: Wikimedia Commons

Každý rok se vydá skupina oslovených absolventů seniorských kurzů na vybrané místo v České republice, kde přes víkend editují, fotí a obecně pracují na tom, aby obohatili českou Wikipedii. Seniorské WikiMěsto jsme zahájili jako nový program v roce 2018 v Broumově. Od té doby účastníci navštívili řadu českých i moravských měst a obcí: Broumov, Přeštice, Prachatice, Týn nad Vltavou a Olomouc.

Letos Lysá nad Labem!

Jeden z cílů exkurze, téměř nedostupná Beniesova vila, Autor: Pavel Bednařík (WMCZ), CC-BY-SA 4.0, via: Wikimedia Commons

Rok 2023 v této tradici nebyl výjimkou. Tentokrát účastníci zamířili do malého, nicméně historicky bohatého města Lysá nad Labem, kde bylo 15. září zahájeno letošní Seniorské WikiMěsto. Program pro účastníky začal v pátek odpoledne prohlídkou vnitřních prostor zámku Lysá nad Labem, které obvykle nejsou veřejnosti přístupné, a po které následovala komentovaná procházka zámeckým parkem.

V nově rekonstruovaném prostoru Podkroví, které se nachází v budově místní staré radnice, proběhlo oficiální zahájení. Na něm nás na přilehlé terase s výhledem přivítala místostarostka Radka Bláhová a radní Jan Marek. Vedle jejich proslovů pak zazněla slova hlavního lektora Wikimedia ČR Pavla Bednaříka, ale i účastníků samotných. Na Seniorském WikiMěstě bylo dohromady přítomno osm aktivních wikipedistů-seniorů a seniorek, které doplňoval organizační a lektorský tým sestaven taktéž z wikipedistů seniorů. 

Park, vila, varhany i elektrárna

Beniesova vila Lysá nad Labem, detail interiéru, Autor: Michal Herčík, CC-BY-SA 4.0, via: Wikimedia Commons

Program pro účastníky WikiMěsta byl více než pestrý. Všichni účastníci se během tří dnů mohli podívat i do prostor veřejnosti obvykle nepřístupných. Prohlídka začala na zámku Lysá nad Labem, který slouží jako domov pro seniory. Ředitel domova nás zámkem provedl, představil jeho historii a ukázal např. uzamčenou a běžně nepřístupnou kapli. Následně pokračovala prohlídkou zámeckého parku s velkým množstvím významných barokních soch žáků Matyáše Bernarda Brauna.

Sobotní program pak měl několik významných vrcholů. Tím prvním byla prohlídka archivu (pobočka Zemského archivu) v klášteře augustiniánů, který sídlí kousek od zámku. Zájemci o technické památky přivítali prohlídku malé vodní elektrárny na Labi, která zajišťuje příkon elektrické energie nejen pro město Lysá nad Labem.

Po dlouhých vyjednáváních se navíc podařilo domluvit rychlou prohlídku Beniesovy vily (někdy také Králíčkovy vily), která svým monumentálním ozdobným stylem připomíná období art deco i průmyslový vrchol českého cukrovarnictví. Soukromí majitelé omezili možnost focení v interiéru unikátní vily, nicméně poskytli fotografie interiéru (které můžeme vidět v novém českém filmu Úsvit) k možnému využití.

Nedělní program byl zaměřen na bilanci celého Seniorského WikiMěsta. Byl ale také určen k poslednímu vrcholu víkendové akce, návštěvě letního sídla hraběte Šporka, zámku Bon Repos. Zámeček s pečlivě upravenými zahradami a pompézními interiéry je v soukromém vlastnictví, aktuálně v něm tým pracovníků sklízel svatbu z předchozího dne. Přesto se nám dostalo vřelého přivítání i komentované prohlídky.

Čím jsme obohatili Wikipedii?

Jan Mikušek hraje na varhany v kostele Narození svatého Jana Křtitele, Autor: Pavel Bednařík (WMCZ), CC-BY-SA 4.0, via: Commons

Kromě osobního obohacení si všichni účastníci odnesli cennou dokumentaci míst, osobností i historických souvislostí ze samotného města Lysá nad Labem a okolí. Podrobně jsme zdokumentovali zámek Lysá, historický archiv, zámeček Bon Repos nebo elektrárnu na Labi. Na základě detektivní práce jsme publikovali vzácné fotografie interiéru Beniesovy vily, které dokumentují ojedinělé hnutí českého architektonického kubismu a rozšířili tak článek o této památce.

Mezi další výstupy patří zcela nové články o továrně na nábytek Vichr a spol., likérce Wantoch známé z Hrabalových románů, Husově náměstí, Základní škole Bedřicha Hrozného, Základní umělecké škole Františka Antonína Šporka nebo filmu Vojtěcha Jasného Procesí k panence, který se odehrává v místní části, unikátní barokní návsi Byšičky.

Výjimečným potěšením ducha spojeným s doplněním článku a fotografie, byla sobotní noční prohlídka kostela a návštěva kúru a varhan. Multiinstrumentalista, cimbalista a varhaník Jan Mikušek, který nám představil vzácné kostelní varhany, získal novou fotografii a upravený článek. Vhodná odměna za nadnebeský zážitek.

Celkem bylo nahráno 583 fotografií, které vznikly v průběhu Seniorského WikiMěsta v Lysé nad Labem. Založeno bylo 14 článků (a další přibudou), rozšířeno či opraveno dalších 32.

Závěrem

Krom návštěv důležitých míst je primárním úkolem Seniorského WikiMěsta Wikipedii rozšířit o nové informace, celé či části článků a o fotografie. V průběhu nadcházejících týdnů čekaly účastníky krom láskyplného vzpomínání na Lysou i hodiny práce, aby mohli uživatelům Wikipedie dopřát nejnovější a kvalitní informace o regionu.

Velké poděkování patří městu Lysá nad Labem, především pak panu radnímu Janu Markovi, který pro nás se svým Volkswagenem byl skutečným srdečným průvodcem a hostitelem. V nemalé míře také patří díky paní místostarostce Radce Bláhové, ředitelce knihovny paní Janě Bajerové, řediteli oblastního archivu Lysá nad Labem panu Martinu Řezníčkovi a mnoha dalším.

Podrobné informace i program seniorského WikiMěsta jsou dostupné na stránkách akce. Vybrané fotografie, které vznikly během akce, jsou volně dostupné na Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..