Nový nástroj Wikinside nám usnadní práci a pomůže růst

Další kapitola směrem k větší efektivitě a přesnějšímu měření dopadů naší práce je dopsána. Od 1. 9. 2022 do 31. 8. 2023 jsme realizovali projekt Posílení neziskové organizace Wikimedia ČR. Jeho obsahem byl vývoj, testování a používání nástroje pro měření našich aktivit. Pojmenovali jsme ho Wikinside a umožňuje nám porovnávat cenná data v čase až 3 roky zpátky.

Co umí Wikinside teď?

Nástroj, který v rámci své bakalářské práce zpracoval externí expert Ivo Kořínek, je postaven na sběru dat o jednotlivých událostech pořádaných spolkem. Vyhodnocuje a zároveň sbírá statistické údaje o spolkových aktivitách, aby umožnil celou škálu analytických a metrických výstupů a usnadnil nám například vyhodnocování soutěží.

Události i účastníky je možné rozlišovat pomocí tagů, které se propojují do hierarchického systému dle aktivit a jednotlivých programů (Programy pro komunitu, Vzdělávací programy, Programy pro partnerství a souhrn). Stále ale platí, že pracujeme jen s veřejně přístupnými přezdívkami a nesbíráme osobní data.

Tagy pak umožňují jejich další dělení podle jednotlivých podprogramů (například Programy pro editory), až po samotné události (například Měsíc žen na Wikipedii) až na jednotlivé uživatele (konkrétní editory Wikipedie). Tagy umožňují i další vyhodnocování dat – např. podle let či typu události. Díky tomu můžeme snadno a okamžitě vyhodnocovat dopady aktivit a srovnávat události napříč roky.

Tato data nám poskytnou velkou část přehledu o výsledcích naší práce v reálném čase. 

Co zvládne náš nástroj do budoucna?

Wikinside je zároveň navržen tak, aby jeho nastavování a rozšiřování zvládli samotní zaměstnanci a mohli ho tak bez další pomoci používat jako přirozenou součást realizace aktivit. Do budoucna plánujeme také veřejné API, sběr dat z aplikace Nástěnka a Wikimedia Commons.

Nástroj má potenciál být v následujících letech představen také mezinárodně a věříme, že jej budou moci využít i další pobočky Wikimedia po světě a jeho dopad bude tak multiplikován.

Nástroj jsme zájemcům představili 4. září 2023 na otevřeném callu, kterého se zúčastnilo 11 lidí z řad zaměstnanců, členů a příznivců spolku.

Podpora Nadace OSF

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora
občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.


The project is being supported by the Open Society Fund Prague from the Active Citizens Fund. The programme promotes citizens’ active participation in the public life and decision making and builds capacities of civil society organizations. The Active Citizens Fund is financed from the EEA and Norway Grants.

Děkujeme za možnost posunout se a být zase o trochu efektivnější a silnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..