Senioři budou 15. –⁠ 17. září psát Wikipedii v Lysé nad Labem 

Seniorské WikiMěsto zavítá poprvé do Lysé nad Labem. Od pátku 15. do neděle 17. září zde budou senioři a seniorky psát články o tomto městě. Akci pořádá spolek Wikimedia Česká republika se záštitou města. Město se dočká lepšího pokrytí na Wikipedii a absolventi kurzů Senioři píší Wikipedii i místní senioři se budou rozvíjet v editaci Wikipedie. 

V uplynulých 5 ročnících se senioři v rámci Seniorského WikiMěsta podívali například do Olomouce nebo Broumova. Letos došlo na Lysou. Senioři zde navštíví například vodní elektrárnu, zámek a další významná místa ve městě. Setkají se se zástupci města a zúčastní se zajímavých přednášek. Následně společnými silami zpracují informace na Wikipedii. Nové články a fotografie čtenářům Wikipedie poskytnou lepší přehled o domintátch, událostech a osobnostech města. 

Senioři jsou stále skupinou, která je mezi wikipedisty zastoupena poměrně skromně. Přitom mají díky celoživotním zkušenostem možnost Wikipedii velmi obohatit a předat jejím prostřednictvím své vědomosti mladším generacím. Programem Senioři píší Wikipedii se navíc snažíme seniorům pomoci prožívat stáří aktivně a zároveň jim umožnit i nadále přispívat společnosti. Mám radost, že město Lysá nad Labem s tímto naším záměrem souzní a naši iniciativu podpořilo,“ říká Lucie Schubert, manažerka Programů pro komunitu a Vzdělávacích programů Wikimedia ČR.

Den před samotným začátkem akce, tedy ve čtvrtek 14. září, se mohou něco nového o dění na české Wikipedii dozvědět také místní. Od 18:00 se totiž v městské knihovně uskuteční bezplatná přednáška Nevěříte Wikipedii? 

Základům editování Wikipedie je pak možné se naučit druhý den ráno, v pátek 15. září od 09:30 v prostorách Radnice v rámci krátkého dopoledního workshopu. Zájemcům stačí vzít si notebook a dát organizátorům vědět na seniori@wikimedia.cz

Kontakt:
PR specialistka a fundraiserka
Natálie Schejbalová
natalie.schejbalov@wikimedia.cz

Náhledové foto z Wikiměsta Týn nad Vltavou: Marie Čcheidzeová, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..