Nový koordinátor Programů pro editory Jan Beránek

S radostí vítáme v interním týmu na pozici koordinátora Programů pro editory Jana Beránka, který je pevnou součástí české wiki-komunity a dlouhou dobu nám vypomáhal externě.

Wikipedista se stává koordinátorem Programů pro editory

FOTO:Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Honza je dlouholetým plodným wikipedistou a správcem Wikipedie, fotografem a studentem žurnalistiky. Těšíme se, že nám jeho vhled do Wikipedie a komunity pomůže lépe plánovat aktivity pro českou wiki-komunitu. Honzova cesta Wikimedia začala už v roce 2018, kdy udělal svou první editaci na Wikipedii.

„Do té doby jsem neměl tušení, jak tento projekt vlastně funguje a jaká komunita za ním stojí. Postupně mě tento svět zcela pohltil a Wikipedie mi již přirostla k srdci,“ říká.

Za dobu svého působení ve spolku vystřídal několik rolí, například lektoroval seniorské kurzy a natáčel videa z akcí. 

Nová role v zaměstnaneckém týmu

Naše aktivity se košatí, proto byla posila v týmu nevyhnutelná a jsme moc rádi, že se nám podařilo ji obsadit Honzou, který s námi spolupracuje dlouho a vždy odvádí skvělou práci. Jako koordinátor Programů pro editory se bude starat zejména o nejrůznější soutěže a výzvy. Každoročně například pořádáme Měsíc žen na Wikipedii, který si klade za cíl přivést k psaní Wikipedii více nováčků žen a také zmírnit nerovnovážné zastoupení článku o mužích a ženách. Mezi další soutěže, jejichž koordinaci bude mít na starost, patří například Měsíc lidských práv nebo soutěž Československo 1948-89.

„Na koordinaci soutěží a akcí mě baví zejména kontakt se zapojenými editory, jak při přípravě, samotné soutěži, doprovodných akcích a následném vyhodnocení. Velkou motivací mi jsou samotní účastníci, zejména když je vidět, že je tyto soutěže baví a zapojují se již do několikátého ročníku po sobě,“ říká Honza.

Víc se o Honzovi můžete dozvědět v krátkém rozhovoru

2 Responses

  1. Gina Bennett napsal:

    Hello (my apologies for writing only in English).
    I watched a presentation at Wikimedia 2023 from Jan Beránek, talking about Seniors Write Wikipedia. I would like very much to find out more about this program, the how-to book given to the seniors, etc. Would it be possible to find out more?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..