Komunitní Wikikonference propojila zkušené wikipedisty i nováčky

17. června 2023 proběhla po tříleté přestávce Wikikonference, tentokrát jako Komunitní Wikikonference. V reprezentativních prostorách Didaktikonu Kampusu Hybernská se sešlo téměř 40 wikipedistů a wikipedistek. Setkali se zkušení členové komunity i úplní nováčci, studenti i senioři.

Obnovili jsme tradici

Wikikonference se naposledy konala před vypuknutím pandemie covidu v roce 2019 v Pardubicích. Konference má úctyhodnou minulost. Poprvé se konala již v roce 2009 a vystřídalo se na ní mnoho respektovaných řečníků a řečnic, jak se můžete přesvědčit se záznamy přednášek z minulých let. Wikikonference se zkrátka stala pevnou součástí komunitního života českých wikipedistů až do vypuknutí pandemie covid-19.

FOTO: Klára Joklová (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

„Vtipné a zajímavé prezentace, možnost kontaktu s ostatními wikipedisty během pauz, výborné jídlo.“

Účastník Wikikonference

Diskuse o obnovení této tradice se vedly v průběhu celého období pandemie a vyústily v záměr uspořádat konferenci opět v roce 2023. Cílem bylo vrátit její organizaci i program do rukou komunity, proto zvítězil z navržených názvů název Komunitní Wikikonference. Po domluvě přípravného týmu byl také zvolen formát tzv. nekonference, tedy akce tvořené výhradně náměty a návrhy účastníků (ať už dopředu či přímo na místě).

Program Wikikonference: wikidata, AI i transgender tematika

Cílem konference bylo po dlouhé době propojit komunitu, jednotlivé wikipedisty a wikipedistky a věnovat se tématům, která je zajímají. Sestavení programu proběhlo pod dohledem programové komise ve složení Pavel Bednařík, Janbery, Packa a Aktron. Celkem se sešlo 14 podnětů od wikipedistů s různými zájmy a zaměřením – od představení konkrétních nástrojů Wikipedie, přes vztah Wikipedie a AI až po témata společenská (transgender na Wikipedii, mediální vzdělávání).

„Považuji za velmi užitečné takové akce organizovat. Zajímavá jsou současná témata jako je Wkipedie a AI, role robotů atd.“

Účastník Wikikonference

Wikimedia a umělá inteligence – příspěvek z Nizozemska

Jedním z nedostatků komunitní Wikikonference, která vychází z představ a přání členů komunity, je skutečnost, že ne všechna témata mají svého experta. S takovým úskalím jsme se setkali v příspěvku Wikimedia a umělá inteligence. 

Téma bylo do konference navrženo, ale nemělo svého řečníka. Abychom rozšířili konferenci o mezinárodní rozměr, požádali jsme o (online) příspěvek bývalého ředitele Wikimedia Netherlands, lektora a učitele Ziko van Dijka (jeho prezentaci najdete zde). Ten se zhostil úvodní řeči k tématu a dal tak prostor diskusi českých wikipedistů o tom, jak AI ovlivní Wikipedii v blízké budoucnosti.

Prolínal se program od zaměstnanců i komunity

V programu vystoupili jak členové zaměstnaneckého týmu (Lucie Schubert, Pavel Bednařík), tak wikipedisté od zkušených (Blahma, LiMr) až po nováčky (v0lkanic). Nováčkům, tedy mladým wikipedistům, byl věnován také samostatný bod programu a diskuse. Jak se přítomní diskutující shodli, věnovat se mladým editorům Wikipedie (Wikidat, fotografům) je zásadní, protože dochází k obměně generací.

Součástí programu byly také dva vstupy, které připravil brněnský wikipedista Libor (aka LiMr). Oba byly zaměřeny na roboty na Wikipedii – na úvodní přednášce seznámil účastníky s funkcionalitou a využitím robotů na Wikipedii, v navazujícím workshopu ukázal, jak začít editovat Wikipedii pomocí vlastního robota a to bez jakýchkoliv znalostí programování (s využitím editoru AutoWikiBrowser).

Prostor pro prezentaci i diskusi měli různé subkomunity a skupiny. Tradičně silné zastoupení měla komunita wikidatistů i přes chybějící přítomnost Vojtěcha Dostála. Netradiční skupinou zastoupenou v programu, byla komunita transgender lidí. Tu reprezentovala Iva Kleban s přednáškou Transgender na Wikipedii a nenápadně připomněla, proč spolek Wikimedia v červnu již druhým rokem organizuje Měsíc lidských práv na Wikipedii.

Pestrá účast zástupců komunity

Jednodenní formát umožnil také návštěvu zástupců z jiných regionů. Wikikonference nebyla přenášena na online platformách, přednášky v hlavním sále Didaktikonu byly ovšem zaznamenány a jsou zpřístupněny na webu konference.

FOTO: Klára Joklová (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Z rozdělení účastníků do jednotlivých sálů (program se nakonec vešel pouze do dvou z nich) bylo patrné, že existují dvě stejně početné skupiny. Jedna skupina spíše zkušenějších wikipedistů má zájem setkat se se svými kamarády a členy komunity, zjistit, jaké jsou novinky ve vývoji různých nástrojů a vychytávky.

Druhá skupina sestávající především z nováčků, měla zájem o témata s přesahem, tedy taková, která rozvíjí jejich základní přehled o tom, co mohou na Wikipedii dělat, jaké praktické nástroje používat, do jakých projektů se zapojit. Program umožnil průběžné prolínání těchto skupin. Vše bylo završeno volnou diskusí, seznamováním a networkingem v průběhu přestávek v programu, což je důležitá součást akce.

„Nejvíc se mi líbila přednáška o robotech, protože mi přinesla nejvíc nových informací. Oceňuji i výběr místa konání wikikonference, protože byla dobře dostupná z nádraží.“

Účastník Wikikonference

Tak zas za rok?

Wikikonference ukázala, že se jedná o atraktivní formát, ačkoliv účast nedosáhla „předcovidových“ čísel. Průběžnou a soustavnou prací a důsledným zapojením komunity se může v budoucnu podařit naplnit poslání Wikikonference: přinášet osvětu a novinky v dění v celosvětovém i domácím hnutí Wikimedia. A co účastníky nejvíce zajímá pro příště? Slovy jednoho z účastníků: „Klasicky témata wikimediánská, wikipedistická, commonsová a wikidatí a cokoli s nimi souvisí…“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..