Čtenost článků Měsíce lidských práv na Wikipedii 2023 už dosáhla 20 tisíc. Výsledky výzvy

I letošní červen jsme na Wikipedii věnovali lidským právům. Pojďte se s námi podívat, jaké články vznikly v rámci letošní výzvy Měsíc lidských práv na Wikipedii, kdo vyhrál soutěž a jak se nám celkově letošní ročník podařil.

Měsíc lidských práv na Wikipedii – výzva, kterou potřebujeme

Editaton v Langhans přivítal lidi z neziskovek, nové i zkušené editory a editorky

Lidská práva, zejména kvůli své komplexitě, možná nejsou pro všechny lákavým tématem, o to je ale důležitější se jim věnovat. Vloni jsme v rámci výzvy společnými silami vytvořili a rozšířili celkem téměř 100 článků. Ty byly od loňského června doposud zobrazeny 91tisíckrát. V průměřu 231krát za den. Lidé ověřené a objektivní informace o lidských právech vyhledávají a chtějí. Proto jsme se i letos spojili, abychom jim lepší pokrytí lidskoprávních témat mohli nabídnout.

Výsledky výzvy Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023

V rámci výzvy jsme se letos třikrát potkali osobně. Na Editatonu měsíce lidských práv na Wikipedii v Kavárně a centru Člověka v tísni Langhans, na Workshopu psaní Wikipedie pro neziskovky a na editatonu v rámci akce Den lidských práv na SŠ informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Celkem přišlo na naše akce osobně 32 editorů i editorek, z toho významná část nováčků. S propagací a realizací projektu nám pomohlo 16 neziskových organizací, které se věnují problematice lidských práv.

Celkem bylo vytvořeno nebo významně rozšířeno 47 článků s lidskoprávní tematikou, zapojilo se 19 editorů a editorek. Tyto články byly od začátku výzvy do jejího vyhodnocení zobrazeny 19,5tisíckrát, tedy 467krát za den.

Od hate speech přes Muzeum Apartheidu po Velkou francouzskou revoluci

Mezi články, které rozšířili editoři v rámci výzvy, patřil i článek Velká francouzská revoluce, který se stal tím s přehledem nejčtenějším. Pestrost témat, která se pod výzvu takzvaně vejdou, je obrovská. Mezi důležité články, které stojí za zmínku patří například:

Kdo vyhrál poukázky na knihy?

Níže se můžete podívat na editory a editorky, které oceníme poukázkami na nákup knih. Ty nám do výzvy věnovala Nadace Albatros, tímto jí moc děkujeme.

NejaktivnějšíMiroslav Ličko10 článků
TheSubterranean6 článků
Nsrotvt3 články
NováčkovéAndrea (Konsent)
MichalFetamin
SnapDragon314
*NejčtenějšíTFerenczyVlajka transgender hrdosti
ThecentreCZMladá národní jednota
Marv1NZákon, jímž zrušují se šlechtictví, řády a tituly
Speciální cena za zvláštní přínosLetmebealienSouhlas se sexuální aktivitou
* Ve skutečnosti byly nejčtenější články Velká francouzská revoluce, Panslavismus a Meritokracie; všechny je ale rozšířil už oceněný Miroslav Ličko, proto jsme se rozhodli ocenit editory a editorky dalších nejčtenějších článků.

Projekt finančně podpořilo Velvyslanectví USA v České republice v rámci programu Small Grants. S propagací a realizací projektu nám pomohlo 16 organizací, které se tematice věnují. S mnohými z nich jsme navázali na spolupráci na loňském ročníku. Díky patří zejména Člověku v tísni, Amnesty International, Českému Centru Fundraisingu a dalším. Zvlášťě děkujeme všem účastníkům a účastnicím, kteří tuto nelehkou výzvu přijali a gratulujeme oceněným. Těšíme se opět za rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..