Podepsali jsme memorandum s Národní knihovnou a hostili setkání Wikimedia Europe

V pátek 9. 6. proběhlo v Národní knihovně slavnostní zahájení valného shromáždění nově založené Wikimedia Europe, která slučuje advokační aktivity evropského hnutí Wikimedia. Při této příležitosti bylo podepsáno memorandum s Národní knihovnou, které rozvíjí naši spolupráci hned v několika směrech. Na setkání pomluvili náměstek vicepremiéra pro digitalizaci Ondřej Profant, náměstek ministra kultury Ondřej Chrást, poslanec Evropského parlamentu Marcel Kolaja a další významní hosté.

Zúčastnili se zástupci Wikimedia Europe, hosté z Ministerstva kultury i Evropského parlamentu

Všechny přítomné přivítala ředitelka Wikimedia Europe Anna Mazgal. Wikimedia Europe má aktuálně 21 členů a jsme rádi, že se první oficiální valné setkání mohlo uskutečnit právě v prosluněné Praze. Jedním z hlavních cílů této nově vzniklé organizace je hrát ještě silnější roli při utváření evropské regulace v oblasti svobodných znalostí, přístupu k informacím a svobody projevu.

Výkonná ředitelka Wikimedia Rakousko Claudia Garád, která je zároveň předsedkyní rady Wikimedia Europe, uvedla, že je ráda, že má nyní Wikimedia Europe jasnou strukturu a směr. První valné shromáždění více než 20 členů Wikimedia Europe probíhalo celý pátek s cílem připravit půdu pro aktivity příštího roku.

FOTO: Petr Freitag

Důležitost evropské spolupráce v době dezinformací

Za Wikimedia ČR na akci vystoupili člen rady Martin Urbanec a výkonná ředitelka Klára Joklová. Ta zmiňovala konkrétní pozitivní dopady, které mají projekty Wikimedia a spolupráce s kulturními institucemi na životy lidí. Martin Urbanec hovořil o důležitosti partnerství, která přinášejí do projektů Wikimedia relevantní zdroje a informace. Obzvláště v dnešní době, kdy musíme čelit dezinformacím.

Ondřej Profant, který je náměstkem místopředsedy vlády pro digitalizaci, zmínil důležitost bezplatného vědění pro všechny. Zdůraznil tím významnost projektů Wikimedia a vyzdvihl především Wikidata, jejichž prostřednictvím lze propojovat databáze státních a kulturních institucí s Wikidaty a tím zdrojovat informace.

Jeho slova doplnil europoslanec Marcel Kolaja, který ocenil hnutí Wikimedia za to, že tak tvrdě pracuje na tom, aby byly všechny lidské znalosti veřejně dostupné a zdarma. Zdůraznil, že internet není tvořen jen velkými technologickými korporáty a že právě díky projektům Wikimedia je možné za ostatní kreativní formy práce a projekty na internetu lobbovat. Vyzdvihl, že potřebujeme silnou Creative Commons advokacii v Evropě, což je, jak už jsme výše zmínili, jedním z hlavních cílů Wikimedia Europe.

Memorandum Národní knihovny a Wikimedia ČR

Generální ředitel Národní Knihovny Tomáš Foltýn podotkl, že jsme ve válce s daty a je podle něj povinností Národní knihovny i dalších kulturních institucí sdílet s veřejností co nejvíce dat a relevantních údajů. Zdůraznil důležitost spolupráce s Wikidaty a fakt, dnes oficiálně podepisuje memorandum, a to za přítomnosti zástupce Ministerstva kultury, členů Evropského parlamentu a členů Wikimedia Europe označil za něco mimořádného. Poděkoval zaměstnancům Wikimedia ČR i dobrovolníkům, kteří se na spolupráci s NK podílejí i svému týmu v NK.

Posledním řečníkem byl náměstek ministra kultury Ondřej Chrást, který vyjádřil potěšení nad tím, že právě Národní knihovna, která spadá pod správu Ministerstva kultury, je leaderem v uvolňování databází a svobodných dat.

„Čelíme fake news a pouze důvěryhodné informace nás mohou ochránit. A právě Wikimedia bojuje po celém světě za veřejný a volný přístup k informacím, což je něco absolutně unikátního a zároveň extrémně potřebného v dnešní době. Tato spolupráce je případovou studií a důkazem, že instituce Ministerstva kultury mohou spolupracovat s organizacemi jako je Wikimedia a podílet se tak na svobodném přístupu veřejnosti k informacím,“ doplnil.

FOTO: Richard Sekerák (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..