Akademici editují Wikidata. Rozšiřujeme spolupráci s Historickým ústavem AVČR

První workshop na půdě Historického ústavu Akademie věd, který proběhl 4. 4. 2023, seznámil účastníky s Wikidaty a jejich možnostmi využití. V rámci druhého workshopu již akademici editovali Wikidata. Workshop byl zaměřený jak na ruční editaci, tak na složitější systém propojování databází s Wikidaty prostřednictvím nástrojů OpenRefine či nástroje Mix’N’Match. Celkem bylo editováno přes 4000 Wikidata položek.  

Wikidata workshop v Historickém ústavu Akademie věd, FOTO: Eva Vele

Plody dlouhodobé spolupráce s Historickým ústavem AVČR

S Historickým ústavem Akademie věd spolupracujeme dlouhodobě. Historička a zaměstnankyně Historického ústavu Akademie věd Markéta Marková systematicky pracuje na propojování Akademické encyklopedie českých dějin a dalších databází Historického ústavu. A to včetně například databáze Bibliografie dějin Českých zemí, s Wikidaty prostřednictvím Mix’N’Match nástroje. Za dobu spolupráce již propojila přes 1300 záznamů.

Spolupráce s akademiky a odborníky z kulturních institucí jsou pro kvalitu Wikimedia projektů a informací na nich uvedených mimořádně důležité, proto soustavně rozvíjíme naše strategické spolupráce a podporujeme naše partnery v jejich činnosti. K tomu nám slouží mezinárodní projekt GLAM, který je zaměřen na navazování obousměrně prospěšných partnerství s kulturními institucemi. Mezi ně patří galerie, knihovny, archivy, muzea a další. Přes GLAM jsme se propojili právě i s Historickým ústavem Akademie věd.

Na Wikidata workshop (nejen) pro zaměstnance Historického ústavu přišlo přes 20 účastníků a účastnic

Wikidata workshop v Historickém ústavu Akademie věd, FOTO: Eva Vele

Na základě naší spolupráce vznikla poptávka po workshopu, který by s Wikidaty seznámil i další zaměstnance a akademické pracovníky. Na workshop se nakonec dostavilo nejen množství zaměstnanců Akademie, ale dokonce i zájemců zvenčí. Oba workshopy například navštívila naše dlouholetá spolupracovnice a koordinátorka spolupráce s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Máme proto radost, že se nám daří propojovat GLAM komunitu napříč kulturními institucemi a podporovat tak mezioborovou výměnu.

Workshopů se v obou případech zúčastnila dvacítka zájemců, z nichž tři pocházeli z našich partnerských institucí. První workshop se zaměřoval na obecné informace týkající se Wikidat a jejich využití ve vědeckém světě. Druhý workshop byl již praktický a zaměřený jak na ruční editaci Wikidat tak na nástroje OpenRefine či Mix’N’Match, díky kterým je možné Wikidata editovat hromadně. Například je propojovat s veřejně dostupnými databázemi. Celkově bylo založeno 33 nových Wikidata položek a propojeno více než 4 tisíce stávajících. Více na nástěnce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..