Měsíc žen na Wikipedii 2023 před cílovou páskou: Zapojte se do 8. 4.

Měsíc žen na Wikipedii i letos zvedá vlny. Máme za sebou 4 události, editaton Ženy ve vědě nás čeká 31. 3. a editovat články o ženách můžete v rámci výzvy až do 8. 4. Zatím jsme společnými silami vytvořili a rozšířili 200 článků. Pojďte se inspirovat významnými ženami, které na Wikipedii během března přibyly.

Na editatonu Ženy na Wikipedii v Americkém centru editovaly 4 desítky lidí

Do, pro Měsíc žen na Wikipedii již typického, Amerického centra přišly kromě účastnic a účastníků psát články také ambasadorky Měsíce žen, mezi kterými byly Lejla Abbasová, Alena Doláková, Eliška Soukupová a Martina Bechyňová. Jsme také rádi, že jsme mezi sebou mohli přivítat významné hostky z britské, americké a švédské ambasády. Na místě i online nás bylo celkem lehce přes 40.

O jakých významných ženách historie i současnosti dámy psaly, můžete zjistit v reportáži z akce.

Na Wikipedii přibývají básnířky, herečky, chemičky, odbojářky…

Že na Wikipedii, kde je biografií o ženách jen 18 %, stále chybí mnoho žen světové i české a československé historie, dokazuje přehled vytvořených a rozšířených článků. Jak na editatonu v Americkém centru řekla kulturní atašé Velvyslanectví USA v ČR Natalie Wilkins: „Pokud články o ženách na Wikipedii a dalších místech online chybí, svět nebude znát jejich příběhy a úspěchy, kterých dosáhly.“

Dobrá zpráva je, že už jsme od začátku výzvy vytvořili a obohatili přes 200 článků o ženách a tématech, která se jich týkají.

Autor: Argonne National Laboratory – Flickr, Volné dílo,

Na Wikipedii v rámci výzvy Měsíc žen přibyly:

  • Protiněmecká odbojářka Milada Hejlová, která patřila k jádru nejbližších podporovatelů parašutistů skupiny Anthropoid.
  • Kuan Tao-šeng – čínská kaligrafka, básnířka a malířka, tvořící za říše Jüan.
  • Americká chemička Hoylande Young, která během druhé světové války pracovala v metalurgické laboratoři projektu Manhattan a mnoho dalších žen, které hrály významnou roli v dějinách.

Zapojte se online do Měsíce žen a soutěže o knižní poukázky až do 8. dubna

Výzva trvá až do 8. dubna. Stačí vytvořit nebo rozšířit článek o ženě a do shrnutí editace přidat #wikigap. 10 z vás vyhraje poukázku na 500 Kč do nakladatelství wo-men, kterému za odměny děkujeme. Více o soutěži najdete tady.

FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons via Wikimedia Commons.

Rádi vám s editováním pomůžeme. Před námi jsou ještě:

Nebojte se přijít, i když nevíte, jak na editování. Moc rádi vás ve vašich prvních wiki-krůčcích podpoříme. Jak říká naše ambasadorka Měsíce žen herečka Alena Doláková: „Obávala jsem se, že to bude úplně příšerný, já jsem totiž technickej antitalent, a zvládla jsem to. A když to zvládnu já, tak to zvládnete taky.

Projekt finančně podpořilo Velvyslanectví USA v České republice v rámci programu Small Grants.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..