Nový vzhled Wikipedie. Co přináší a jak jej vypnout?

Na konci ledna byl spuštěn nový vzhled české Wikipedie, který byl již dříve testován na jiných jazykových verzích. Tento vzhled (Vektor 2022) je v základu nastaven jako nové vizuální prostředí pro všechny uživatele, je však možné se vrátit ke starému vzhledu. V tomto článku se dozvíte jak k této proměně došlo a jak si nastavit jiný vzhled.

Nový vzhled. Kde se vzal?

Nový vzhled mohl řadu stávajících uživatelů a wikipedistů překvapit. Někteří jej přijali s radostí, někteří s rozpaky, jiní jej striktně odmítají. Jak nápad na nový vzhled vznikl? Jednalo se o dlouhodobý proces? Nový vzhled byl testován Týmem Growth nadace řadu měsíců. Jeho hlavní předností je čistý design a přehlednost. Za jeho nasazením je však dlouhý proces a konsensus široké skupiny vývojářů i uživatelů.

„Nadace Wikimedia v rámci vývoje nových funkcí (včetně Vektoru 2022) mimo jiné provádí tzv. uživatelské testování (user testing). V rámci tohoto typu testování je prototyp nové funkce předložen skutečným uživatelům (vč. čtenářů), a jsou zjišťovány jejich reakce na prototyp (nejčastěji formou mluveného komentáře). V rámci uživ. testování se pak zkoumá to, jaké části uživatelů se podaří dosáhnout toho či onoho (např. přejít na stejné heslo v jiném jazyce),“ uvádí Martin Urbanec.

Vektor 2022 ale není ve světě Wikipedie novinkou. V lednu 2023 byl sice nasazen na anglické i české Wikipedii, ale na arabské a řecké Wikipedii již v prosinci 2022. První vlna nasazování proběhla již v roce 2020. Zahrnovala například francouzskou jazykovou verzi.

Byla změna zapotřebí?

Starý vzhled Wikipedie byl vytvořen před dlouhou dobou a reflektuje čtenářské požadavky před 13 lety. V současné době uživatelé využívají internet a projekty Wikimedia jinak. Starý Vektor jim většinou již nevyhovuje. (Přehledná skica úvodní strany Wikipedie je k náhledu na Wikimedia Commons. Cílem Vektoru 2022 je zajistit, aby rozhraní Wikipedie bylo pro čtenáře srozumitelnější, ale zároveň i užitečné pro pokročilé uživatele. Přináší několik funkcionalit, které řeší problémy nových i stávajících čtenářů a editorů se stávajícím vzhledem.

Vektor 2022 se inspiruje požadavky od uživatelů, Průzkumem přání komunity, ale i existujícími udělátky či skripty. V průběhu práce na Vektoru 2022 byl kód standardizován a zlepšily se také ostatní vzhledy. Důležitou skutečností pro stávající uživatele je fakt, že si mohou kdykoliv vzhled jednoduše přepnout v Nastavení / Vzhled.

Vzhled lze přepnout v Nastavení / Vzhled, nejde však o jedinou možnost,
druhou (a možná rychlejší možností) je skrze Hlavní menu.
Toto však platí pouze pro přihlášené uživatele.

A jak je to s používáním Vektoru 2022? Mohlo by se zdát, že většina staromilců změnu nepřijala. Nicméně celosvětová čísla mluví jasně – k dnešnímu dni WMF provozuje celkem 320 jazykových verzí Wikipedie, z toho 267 jich už tzv. nový vektor používá. U 53 dalších ještě nový Vektor zbývá nasadit. Ty největší zbývající zahrnují například: španělskou (145 mil. unikátních návštěv měsíčně), ruskou (107 mil.) německou (97 mil.) nebo čínskou Wikipedii (49 mil.). Z hlediska počtu návštěv je již nyní na Vektor 2022 směřováno cca tři čtvrtiny veškerých návštěv Wikimedia projektů.

Jaké změny Vektor 2022 přináší?

Obsah článku nyní naleznete nalevo od něj.

Nový vzhled přináší změny hlavně v navigaci po stránce i v jejím rozložení. Byly do něj přidány neustále zobrazené prvky jako třeba trvale zobrazená hlavička a obsah článku, což usnadňuje přístup k často používaným funkcím.

Vektor 2022 také přináší některé změny v celkovém vzhledu stránky. Analýza nasbíraných dat ukazuje, že provedené změny zlepšily čitelnost a použitelnost rozhraní, a čtenářům ušetřily čas strávený scrollováním z místa na místo, vyhledáváním či navigováním po stránce. To všechno můžeme interpretovat jako zjednodušení rozhraní pro čtenáře. Při vývoji nového vzhledu nedošlo k odebrání žádné funkcionality, která je nyní dostupná ve stávajícím Vektoru. Na projektech, na kterých již byl Vektor 2022 nasazen, nebyly zaznamenány negativní dopady na počty zobrazení, vytvořených účtů či počtu editací.

Jak se na nové stránce zorientovat?

Nejčastějším problémem pro zkušené uživatele je zorientovat se v novém rozložení stránky. Častý dotaz směřuje k zobrazení jiných jazykových verzí článků – ty jsou nově k nalezení nikoliv vlevo dole v menu, nýbrž vpravo nahoře (viz obrázek). Většina změn je popsána společně s infografikami v tomto anglickém článku.

Tento článek má dokonce 54 jazykových verzí!
Právě vpravo nahoře nad článkem si je můžete zobrazit.

Zásadní změnou je také odlišné zobrazení pro přihlášené, nepřihlášené, ale také neregistrované uživatele. Jedním z rozdílů je pravé menu, které nepřihlášení nevidí. Přestože Vektor 2022 mohl krátce zmást časté a pravidelné uživatele a přispěvatele na Wikipedii, vše je otázkou času. Stále je možné se jednoduše vrátit k jinému vzhledu Wikipedie, nejde tedy o revoluční a drastickou změnu.

Nepřihlášeným uživatelům Wikipedie se nyní nezobrazuje pravé menu.

Pokud máte zájem se k Vektoru 2022 vyjádřit, můžete se zapojit do diskuse Pod lípou. Než vznesete vlastní námitku či dotaz, přečtěte si prosím stávající diskusní příspěvky. Diskuse a konsenzus patří mezi základní principy Wikipedie, takže vaše připomínky mají v diskusi své místo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..