13. 1. 2023 unikátní slam poetry pro Wikipedii a vernisáž v pražském Didaktikonu

Spolek Wikimedia ČR, který se stará o rozvoj české Wikipedie, pořádá 13. ledna 2023 ve vzdělávacím centru Didaktikon Univerzity Karlovy a Kampusu Hybernská v Praze jedinečnou událost. Slam poetry pro Wikipedii a vzdělávání bude vyvrcholením programu oslavující svobodu informací pro všechny. Proběhne také debata a vernisáž.

Vernisáž nejlepších svobodných fotografií ze soutěže Czech Wiki Photo 2022 bude doplněna debatou o svobodných licencích a slam poetry pro Wikipedii, kterou diváky provede wikipedista a slamer Anatol Svahilec.

Program:

16:00 debata na téma svobodné licence a online databáze
18:00 vernisáž + vyhlášení soutěže Czech Wiki Photo 2022
19:00 slam poetry pro Wikipedii a vzdělávání (performativní žánr autorské poezie)

Slam poetry pro Wikipedii a vzdělávání je formát, který se objevuje na pódiu historicky podruhé. Slameři Anatol Svahilec, Vašek z Aše, Potopa Baša, Dejv a Tali připravují pro diváky tematické výstupy.

„Partnerství s Didaktikonem nám umožnilo stanovit na slam jen minimální vstupné 100 korun, aby mohl přijít téměř každý, ale lístky budou brzy vyprodané, takže doporučujeme divákům koupit si je přes Goout co nejdřív. Vše ostatní je přístupné zdarma,“ říká slamerka a organizátorka Natálie Schejbalová.

Spolupráce Didaktikonu Univerzity Karlovy a Wikimedia ČR na této akci není náhodou.

Dne 13. 1. 2023 dojde totiž k podepsání memoranda o širší spolupráci těchto dvou subjektů například na projektu Studenti píší Wikipedii. 

Výstava nejlepších fotografií nahraných na svobodné úložiště Wikimedia Commons v rámci soutěže Czech Wiki Photo 2022 bude v Didaktikonu k vidění až do konce února. Každý rok nahrají fotografové na Commons tisíce fotografií pořízených v Česku. Jejich snímky může poté použít za určitých podmínek kdokoliv a jakkoliv – například na Wikipedii nebo do novin. Soutěž Czech Wiki Photo oceňuje ty nejlepší z nich, ale také vyjadřuje díky všem, kteří dobrovolně vytvářejí tento svobodný obsah.

Debata se zaměří na svobodné licence a online databáze. Diskutovat budou Lucie Smolka, advokátka, zakladatelka spolku Open Content a právní expertka Creative Commons ČR, Kateřina Čecháková, vedoucí oddělení muzejní informatiky Muzea východních Čech v Hradci Králové, Lenka Maixnerová, náměstkyně pro Knihovní fondy a služby Národní Knihovny ČR,
Vojtěch Dostál, wikidatista-wikipedista-biolog, člen spolku Wikimedia ČR.

Ilustrační fotografie vám rádi zašleme na vyžádání. Fotky z loňského ročníku akce zde, nutno uvést autora a licenci.

Kontakt pro média:
Natálie Schejbalová
PR a fundraising
Wikimedia Česká republika
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

O spolku Wikimedia ČR

Jsme Wikimedia Česká republika – nevládní organizace, česká pobočka nadace Wikimedia, která pečuje o projekty Wikimedia po celém světě. Od roku 2008 podporujeme v Česku rozvoj Wikimedia projektů: Wikipedie, Wikimedia Commons, Wikidat a jejich sesterských projektů.

O Didaktikonu

Vzdělávací centrum Univerzity Karlovy a Kampusu Hybernská, z.ú., určené k experimentování, objevování a učení se hrou. Jeho hlavním cílem je vzdělávat žákyně a žáky základních a středních škol heuristickou metodou, tedy metodou řízeného objevování. Další cílovou skupinou Didaktikonu jsou učitelé. Díky unikátnímu spojení různých didaktických oborů Univerzity Karlovy pomáhá Didaktikon experimentálně rozvíjet výuku budoucích učitelů základních a středních škol a přistupovat k vlastnímu vzdělávání i vzdělávání budoucích žáků kreativně.

O Univerzitě Karlově

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..