Oslavy 17. listopadu na Wikipedii: Soutěž Československo 1948-89

Wikipedistická soutěž Československo 1948-89 je letos zpestřena odměnou ve formě ponožek pro všechny účastníky a běží až do 18. prosince. Inspirujte se články, které již v rámci letošní výzvy vznikly a podívejte se, jak můžete vyhrát i vy.

Jak se žilo za železnou oponou v Československu?

To je jedna z otázek, na kterou wikipedistické články a fotky nahrané do soutěže Československo 1948-89 odpovídají. Témat, která nejsou zatím na Wikipedii pokryté, je celá řada. Jedná se například o významné muže a ženy tehdejší doby – odbojáře, funkcionáře, novináře nebo třeba umělce. I mnoho pojmů a věcí běžné potřeby stále postrádá na Wikipedi svůj popis.

Foto: Sametová revoluce, Josef Šrámek ml., CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Poukázky Darex, lustrační osvědčení nebo Mírový klub Johna Lenonna jsou jedny z mnoha pojmů, ke kterým jsou dostupné online zdroje a stačí je jen převést do encyklopedického stylu a nahrát na Wikipedii. Pokud chcete vytvořit v rámci výzvy nový článek, ale nemáte s tím zkušenosti, mrkněte na průvodce. Není to nic těžkého a s trochou úsilí to zvládne každý. Poradíme vám s tím každé pondělí večer ve Wikiporadně nebo přímo na některém z editatonů k výzvě. Podrobná pravidla soutěže a postup najdete tady.

Přijďte na editaton a přednášku v Praze, Hradci Králové a Liberci

Pokud jste na Wikipedii nováčky, určitě se vám při psaní článků a nahrávání fotek může hodit pomoc zkušenějších wikipedistů. Té se vám dostane na editatonech v Praze, Hradci Králové a Liberci.

Jak vypadá editaton? Po krátkém úvodu se společně (a zároveň každý sám) pustíme do editování, lektoři jsou k dispozici pro konzultace a pomoc. Na konci sdílíme, na jakých článcích jsme pracovali a jak nám to šlo. Aby šlo editování lépe od ruky, bude pro všechny zdarma k dispozici drobné občerstvení.

Samotným editačním maratonům budou předcházet přednášky. V Praze bude tématem Československá společnost v poststalinské éře 1956-1968: koncepty, výzvy, projekty (Mgr. Ondřeje Holub, Ph.D.). V Hradci Králové se zaposloucháme do přednášky Hospitál v Kuksu a památková péče po roce 1945 (Mgr. Jindřich Kolda Ph.D.).

Už bylo provedeno 31 editací nejrůznějších článků

K 17. listopadu bylo zatím v rámci výzvy vytvořeno a rozšířeno 23 článků. Na Wikipedii přibyly informace mimo jiné do následujících článků:

Jak vidíte, záběr je opravdu široký. Jedno ale témata spojuje – vypovídají o integrální součásti československé historie, kterou je třeba popsat pro příští generace. Přidejte se k tomuto úsilí a kromě dobrého pocitu si odnesete i věcnou odměnu.

Mějte nohy v teple! Každý účastník výzvy vyhraje ponožky

Partnerem letošního ročníku soutěže je Klub Pánů z Ponožkovic, který nám daruje 100 párů ponožek v československých barvách a 2měsíční členství pro prvních 100 účastníků. Pokud chcete ponožky vyhrát, stačí po účasti v soutěži vyplnit tento formulář a jsou vaše.

Foto: Ponožkovice.cz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

„V Ponožkovicích máme rádi příběhy. A protože Wikipedie patří k největším zdrojům informací o příbězích lidí, věcí či společností na světě, s oblibou ji využíváme prakticky na denní bázi. Je nám proto velkou ctí, že můžeme darem v podobě ponožek a členství u nás v Klubu Pánů z Ponožkovic přispět k dalšímu prohloubení studnice znalostí, které celé lidstvo díky Wikipedii má kdykoliv k dispozici,“ říká Vojtěch Formánek z Klubu Pánů z Ponožkovic.

Děkujeme Ponožkovicím za to, že podporují svobodné informace pro všechny. Také wikipedistům a wikipedistkám, kteří se do soutěže již zapojili, i těm, kteří to teprve mají v plánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..